Advertisement

Boldog szülinapot Morris - 25 éves a netes féreg

2013. november 02.
5971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
1988 november 2, szerda.

Ugyanolyan hétköznapi napnak indult, mint a többi, ám egy Robert Tappan Morris nevű Cornelli egyetemista ezen a napon szabadította el azt, ami később mint Morris féreg vált ismerté. Kitaláljátok? Ő volt az első széles körben is ismert kis cyberkukac!Bár eredetileg Cornelli volt, a Morris féreg az  MIT egyik gépéről indult útnak egy kísérlet részeként.

Hasonlóan működött, mint mai modern megfelelői, képes volt magát sokszorosítani, így vándorolva egyik gépről a másikra, valamint inkognitóban futott komoly károkozási szándéka azonban nem volt. Mégis sikerült katasztrófát okoznia, hiszen a VAX és Sun számítógépeket fertőző féreg forráskódjában lévő hibák miatt a többszörösen fertőzött rendszerek hatalmas mértékben lelassultak, lefagytak.

Mivel az Internet akkoriban még mindössze csak kb 60 000 számítógépből állt és azt is csak katonai és oktatási intézmények használták, a biztonsági rendszerekkel még nem igazán foglalkoztak, így a különböző réseken könnyűszerrel és gyorsan volt képes továbbterjedni. Mindamellett, mivel a gépek "megbíztak" egymásban, szinte kérdés nélkül kapott rendszergazdai jogosultságot, ám arra az esetre, ha mégsem jutott volna be, rendelkezésére állt egy 432 szóból álló szótár, amely az akkoriban népszerű jelszavakat tartalmazta, így a féreg kedvére kísérletezhetett ezekkel, hátha sikerül így bejutnia.

Egyes források szerint összesen 6000 db számítógépet fertőzött meg, azaz  az akkoriban elérhető Internet 10%-át! Egy technikusi leírásban található védekezési módszer alapján a féreg ellen hatásos módszer, ha létrehoztunk egy /usr/tmp/sh nevű mappát. A script, ami eredetileg létrehozta volna, ugyanis azt már nem érzékelte, hogy a /usr/tmp/sh nem egy általa létrehozott fájl, hanem egy mappa. Ezt a módszert mint "condom" ismerték.

Szokatlan kísérletéért az alkotót végül 1990. január 22-én 3 év szabadságvesztésre és 400 óra közmunkára ítélték, valamint 10 000 dolláros bírságot szabtak ki rá.

Morris jelenleg az MIT PDOS (Parallel & Distributed Operating Systems) csoportjának tagja, egyetemi docens, a féreg forráskódját pedig a bostoni Számítógép-tudományi Múzeumban őrzik egy floppy lemezen.

nincs még hozzászólás