Advertisement

Biztonsági frissítések sem lesznek a Windows XP-hez

2013. november 04.
7441
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Microsoft közzétette Security Intelligence Report volume 15 című biztonsági jelentését, amely világszerte több mint egymilliárd rendszer alapján vizsgálja a különféle veszélyekkel kapcsolatos információkat.

A jelentés részletes adatokkal szolgál a rosszindulatú kódokról, a biztonsági résekről és a rosszindulatú számítógépes programokról, hogy ezzel segítse a felhasználókat a kockázatok kezelésében.

Egyéb fontos területek mellett a jelentés foglalkozik azzal a biztonsági kockázattal is, amellyel azok kénytelenek szembenézni, akik nem támogatott operációs rendszereket és szoftvereket használnak. Ilyen a Windows XP is, hiszen technikai támogatása ? a biztonsági frissítéseket is beleértve ? 2014. április 8. után már nem lesz elérhető.

A Windows XP-t használók számára a jelentés megadja a három globálisan legveszélyesebb programot:

? Sality ? rosszindulatú számítógépes programcsalád, amely ellopja a felhasználó személyes adatait, és alacsonyabb szintre állítja a számítógép biztonsági beállításait.
? Ramnit ? rosszindulatú számítógépes program, amely Windows exe fájlokat, Microsoft Office fájlokat és HTML fájlokat fertőz meg.
? Vobfus ? számítógépes féregcsalád, amely más rosszindulatú programokat is képes letölteni a számítógépre, hordozható meghajtók, pl. pendrive-ok, illetve más rosszindulatú programok útján terjed.

A Magyarországra vonatkozóan a jelentés a következő legfontosabb veszélyekre hívta fel a figyelmet:

? Win32/Obfuscator ? programok, amelyek víruskeresőnek álcázzák magukat.
? HTML/IframeRef ? egyedi IFrame címkék, amelyek rosszindulatú tartalmakat rejtő távoli webhelyekre irányítanak.
? INF/Autorun ? férgek, amelyek a hálózatokon, illetve fertőzött gépek mobil meghajtóira való másolás útján terjednek.

A jelentés megállapítja, hogy 2013 első felében a Microsoft folyamatosan frissülő és valós idejű termékeit világszerte használó számítógépek majdnem 17 százaléka találkozott már rosszindulatú számítógépes programmal. Miközben a Windows 8-at a Windows XP-hez hasonló mennyiségű káros program támadta, a Windows XP-t futtató számítógépek hatszor nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg ténylegesen ezekkel a programokkal.

Számolni kell azzal, hogy miután az XP-hez április 8-a után már nem érkezik több biztonsági frissítés, az elavult operációs rendszer további használatából eredő biztonsági kockázatok száma növekedni fog, a kiberbűnözők keresni fogják annak a lehetőségét, hogy miként aknázhatják ki az újonnan felfedezett biztonsági réseket.

A Service Pack 2 volt a Windows XP azon verziója, amelyhez legutóbb megszüntették a technikai támogatást. A rákövetkező két évben a rosszindulatú programokkal való fertőzöttség 66 százalékkal emelkedett meg a Windows XP SP3-hoz, azaz ahhoz a verzióhoz képest, amelyhez jövőre szűnik meg a támogatás.

Forrás: Microsoft Blog, Híradó
nincs még hozzászólás