Bill Gates elkezdte a 345 megawattos nátrium-reaktor építését az USA-ban

2024. június 14.
4.3001
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Microsoft milliárdos üzletembere még 2021-ben határozta el Warren Buffettel együtt, hogy Wyoming államban megépítik az új generációs atomreaktort, egy 345 megawattos nátrium-reaktort, ami víz helyett folyékony nátriumot használ majd a hűtéshez, mely biztonságosabb és környezetbarátabb is.

Június 10-én Bill Gates TerraPower energiavállalata és az Amerikai Energiaügyi Minisztérium (DOE) részt vettek a Natrium üzem alapkőletételi ceremóniáján, ezzel pedig megkezdődött a 2 milliárd dolláros beruházás. A reaktor a TerraPower első erőműve lesz, amelyet a DOE Advanced Reactor Demonstration Programme (ARDP) köz- és magánszféra együttműködésével építenek.

A Natrium reaktor 345 megawattos teljesítményt képes majd elérni, ami 400 000 háztartás energiaellátását fogja biztosítani. Az erőmű a TerraPower új technológiáját, egy sóolvadékos energiatároló rendszert fog használni. A cég szerint az újítás lehetővé teszi, hogy az üzem nagy mennyiségű energiát tároljon, így ideális a sok megújuló energiát használó hálózatokhoz. A tervek szerint 2030-ra fog megépülni az üzem, ami sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos atomreaktorok és környezetbarátabb is, csökkenti a CO2-kibocsátást.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 napja

Gigaterv. mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

1 hónapja, 3 napja

Brutál lesz! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 napja

Nem gyenge projekt! meglepett smiley

válasz erre

techiii

1 hónapja, 3 napja

Nem semmi projekt.

válasz erre