Advertisement

Beszélgess a Windows 10-el, megérti majd

2014. december 08.
5901
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A WinBeta tesztelői kipróbálták a Windows 10 egy nagyon korai próbaváltozatát, amelyben már tesztelni tudták az érkező operációs rendszer hangvezérlő rendszerét is.

A Cortana nevű okos segédet a Windows Phone legutóbbi változatában mutatták be, ám a telefonokon ez a lehetőség Magyarországon még nem érhető el.

A HALO játékok mesterséges intelligenciájáról elnevezett szolgáltatás egyértelműen az iPhone-okon működő Siri versenytársa szeretne lenni, és a telefonos világból most kerülhet át a hagyományos számítógépekre is.

A videón szereplő Windows 10 tesztverzió természetesen még nyomokban sem hasonlít a majd kiadásra kerülő változatra, sem a futtatási környezet, sem maga a Cortana felülete nem végleges, csupán a tesztelőknek és alkalmazásfejlesztőknek szóló próba kedvéért faragták rá a jelenlegi Windows felületére. Ebből azonban már sejteni lehet, hogyan használhatjuk majd a hangvezérlést Windows 10-es számítógépeinken.

Ha például megkérjük a rendszert, hogy hívja fel egy ismerősünket, azonnal elindul a Skype, és már "tárcsázza" is a kért kontaktot. Ugyanígy elég megkérdezni, "mik a terveim mára", és Cortana máris előhívja a naptárat, és megmutatja a meglévő bejegyzéseket. Ugyancsak könnyen megtehetjük, hogy szóban adunk hozzá a naptárhoz új bejegyzéseket, ekkor a hangos segéd részletesen kikérdez, mikorra és mit tervezünk.

Beállíthatunk emlékeztetőket, ráadásul úgy, hogy valamilyen egyéb funkcióhoz kötjük őket (például emlékeztessen egy weboldal meglátogatására, mielőtt elindulunk egy megbeszélésre, ilyenkor a naptár bejegyzését figyelve jelez majd a rendszer). Lejátszhatunk zenét, filmeket, vagy akár diktálhatunk jegyzeteket is, bár persze ezt most még csak angolul érti meg a Windows, arról nincs információnk, lesz-e ebből lokalizált változat, és ha igen, mikor. Az viszont biztos, hogy még sok munka vár a fejlesztőkre, hiszen a bemutatott módszer még csak kísérleti fázisban van, a pontos megvalósítás módjáról sem egyeztek még meg a készítők.
nincs még hozzászólás