Bemutatta a Qualcomm új flagship processzorát, íme a Snapdragon 8 Gen 2

2022. november 16.
48.6571
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Qualcomm bejelentette következő zászlóshajóját, a Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészletet, amit a jövő évi androidos flagshipekbe szánnak: a processzornál nem csak az AI-val kapcsolatos feladatokra gyúrtak rá, de az okosabb képfeldolgozás és Wi-Fi 7 is a kiemelt funkciók között van.

A frissített mesterséges intelligencia-központú Hexagon processzorba ugyanis a gyártó szerint jóval intelligensebb képfeldolgozási funkciókat sikerült integrálni, de emellett az 5G hálózatok teljesítménykezelésén is nagyon sokat javítottak, mindemellett pedig a Wi-Fi 7 kezelése is megérkezett a fícsörök közé.

Az előző generációs Snapdragon 8 Gen 1-hez képest a teljesítménymagok száma háromról négyre nőtt, amelyből egy 2,8 GHz-en, a további három pedig 2,0 GHz-en pörög, ezzel nagyjából 200-300 MHz teljesítménynövekedést értek el. A Qualcomm szerint a CPU 35 százalékkal gyorsabb, mint az előző generáció, és 40 százalékos energiamegtakarítás érhető el vele. Az Adreno GPU akár 25 százalékkal is gyorsabb lehet, emellett pedig 45 százalékkal jobb energiahatékonyságot értek el vele.

Bemutatta a Qualcomm új flagship processzorát, íme a Snapdragon 8 Gen 2 - 2. kép

A Spectra képfeldolgozó processzor képes lesz valós idejű szemantikai szegmentációt végezni a fényképeken és videókon, ami azt jelenti, hogy azonosítja a képen a különféle témákat, és ehhez megfelelő képhangolást alkalmaz, a tervek szerint ez segít megkülönböztetni az arcokat, a hajat és az égboltot, valamint a kép rögzítésekor mindegyik színt egyedileg képes módosítani.

A fejlesztett AI teljesítmény állítólag közel 4 és félszer gyorsabb mint az előző generációban, ráadásul képes bonyolultabb feladatokat is lekezelni, így például egy nyelvet képes valós időben egyszerre több nyelvre is lefordítani. Az audio funkciókban újdonság, hoyg mostantól támogatja a lapka a dinamikus térbeli hangzást, ennek segítségével a hang kompatibilis fülhallgatóval követi a fej mozgását, ez a frissítés pedig már kellett, hiszen a konkurencia egy ideje már nyújtja ezt.

Bemutatta a Qualcomm új flagship processzorát, íme a Snapdragon 8 Gen 2 - 3. kép

Játékosoknak örömhír lesz, hogy bekerült a hardveres ray-tracing, ezzel sokkal valósághűbb fényeffektek jelenhetnek meg a játékokban - az Oppo és az Asus már biztosan támogatni fogják a funkciót az érkező készülékeikben. A frissítések listája tehát nem rövid, és abban már most biztosak lehetünk hogy a legtöbb flagship ezt a lapkát kapja meg jövőre.

Érdekesség azonban hogy a Qualcomm partneri együttműködéséből kimaradt a Samsung, vélhetően azért mert saját Exynos lapkáját szeretné előnyben részesíteni, azonban az nem kétséges hogy érkezik majd Snapdragonos verzió is. Azonban a Motorola, az Oppo, az Asus ROG már most bejelentkezett a processzorra.
4 hozzászólás

Porthos

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Közelébe se ér a bionicnak!

válasz erre

betyár

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Tényleg ennyire fontos az MI?

válasz erre

Levi87

1 éve, 1 hónapja és 22 napja

Lassan beéri a Bionicet.

válasz erre

techiii

1 éve, 1 hónapja és 22 napja

Biztos jobb lesz.

válasz erre