Bejelentették a Lumia Denim frissítést

2014. szeptember 06.
6651
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Bejelentették a Lumia Cyan utáni firmware frissítést, a Lumia Denimet, mely a Windows Phone 8.1 első nagyobb frissítésével érkezik majd.

Amit előzetesben tudni kell a Lumia Denimről, hogy ez elsősorban a kép- és videokészítést fejleszti majd az érintett készülékeken.

Azért emeltük ki az érintett szót, mert ezek is kizárólag a felső kategóriás Lumiákra vonatkoznak majd: Lumia Icon, Lumia 930, Lumia 1520, Lumia 830.

Ami azonban érdekesebb, hogy ezek a készülékek olyan dolgokat kapnak, amik tényleg elképesztőek, pláne hogy okostelefonokról van szó.

Az első dolog, amit a Windows Phone 8.1 (+Lumia Cyan) felhasználók észrevehettek, hogy egyre több Nokia alkalmazást (Nokia Panorama, Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio) átneveztek "Lumia" alkalmazásokra: Lumia Panorama, Lumia Cinemagraph, Lumia Creative Studio stb. Így lesz ez a Nokia Camera alkalmazással is, amit egy firmware OTA (FOTA) frissítésként fognak kiadni (egyszerűen szólva a Lumia Denim frissítés fogja felfrissíteni és ezzel átnevezni az alkalmazást). Az átnevezésen kívül ez az alkalmazás azonban kap néhány érdekes újítást:

Gyorsabb indítás és képkészítés: villámgyorsan (ezredmásodpercek alatt) elkészül a fénykép, így szinte nem kell semmit sem várni két fénykép elkészítése között!
Moment Capture: a kameragomb hosszú lenyomva tartása 4K-s videofelvételt indít 24FPS-sel, mely képkockánként 8.3 megapixelnyi információt tartalmaz. A képkockákat el lehet menteni különálló nagy felbontású képként.
Rich Capture: Automatikus HDR és dinamikus vakuhasználat. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy előbb lefényképezzünk valamit, majd utána variáljunk a kamerabeállításokon, mint például a színeken a HDR segítségével, valamint a vaku erősségén a dinamikus vaku funkciónak köszönhetően.
Továbbfejlesztett képfeldolgozási algoritmusok: szebb fényképek, még rosszabb fényviszonyok között is.



Nos, ha csak önmagában megnézzük ezeket az újításokat, ez mind elképesztő! 8.3 megapixeles képkockákkal 4K minőségű videót felvenni egy telefonnal valami hihetetlen dolog, tényleg. Ráadásul mindezt 24 FPS mellett (ennyit  már tényleges mozgóképnek érzékel a szemünk) megtenni rengeteg erőforrást igényel: nem csak a processzor részéről, de a belső memóriába való mentés terén is (ez nem kis mennyiségű adat). A másik funkció, a Rich Capture elsősorban a fényképkészítésre vonatkozik, és az lesz majd a feladata, hogy segítsen "elkészíteni a tökéletes képet" a fentebb említett beállítások állítgatásával.

Ami még exkluzív marad a SensorCore technológiát használó készülékek esetében az a "Hey Cortana" parancs. Ez lényegében annyit jelent, hogy ha ennyit kimond a felhasználó, Cortana azonnal élesíti magát és várja a kérdést vagy utasítást. A SensorCore technológiáról annyit kell tudni, hogy kizárólag az újabb Lumia készülékek rendelkeznek vele és lehetővé teszi, hogy a telefon szenzorait (mozgásérzékelő, magnetométer stb.) rendkívül alacsony fogyasztás mellett használják ki az alkalmazások (nem fog óránkénti +5-10%-kal merülni a készülék).

A többiek számára is érkezik egy újítás, így talán nem érezzük azt, hogy minket a Windows Phone 8.1 óta teljesen magunkra hagytak. Az összes többi készülék, mely rendelkezik a Glance Screen alkalmazással (Beállítások -> Gyorsnézet), kap ehhez egy frissítést, mely lehetővé teszi, hogy a készenléti képernyőn ne csak az óra, értesítések és egyedi szöveg (a kijelző tetején) jelenjen meg, hanem a Bing Időjárás, valamint a Bing Egészség és fitnesz adatait is képes lesz mutatni (nyilván többre kell számítani egy sor plusz információnál: pl. egy kis felhő/nap ikon a kijelző közepén várható lesz).

A frissítés részletei alapján azt mondhatjuk, hogy a régi, Windows Phone 8-as Lumiák, de elsősorban tulajdonosaik (kivéve a Lumia 1520) ezentúl ne várjanak túl sokat egy-egy ilyen frissítéstől (a megfelelő drivereken kívül), hiszen a Microsoft egyértelműen az új hardverre épít. Akinek szüksége van ezekre a funkciókra, nem tud mást tenni, mint hogy vásárol egy Lumia 1520-at/930-at/830-at.

A Lumia Denim frissítés a Windows Phone 8.1 Update-tel (az első nagyobb frissítés - GDR1) érkezik majd 2014 negyedik negyedében (Q4). Ez várhatóan október/november lesz. A Lumia 730, 735 és 830 már az új rendszerrel és firmware-rel érkezik majd!
nincs még hozzászólás