Az alkoholfogyasztásnak számtalan negatív hatása van az emberi szervezetre, melyekről már sok tanulmány készült az évek folyamán, most a demencia kialakulásának kockázatával hozták összefüggésbe az alkoholt, ám ez a kutatás megkérdőjelezi a korábbi tanulmányokat, melyek elfogadták a mérsékelt alkoholfogyasztást.
A BMJ Evidence-Based Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány állítja, már kis mennyiségű alkohol is képes növelni a demencia kialakulásának kockázatát. A jelenlegi becslések szerint világszerte több mint 55 millió embert érint ez a neurológiai betegség, a társadalom elöregedésével pedig ez a szám a következő években nőni fog.
A tanulmány közel 600 000, 56 és 71 év közötti ember adatait elemezte, akik két hosszú távú kutatásban vettek részt. A tanulmány során a résztvevők kérdésekre válaszoltak az alkoholfogyasztásukkal kapcsolatban - 90 százalékuk állította, hogy fogyasztott valamilyen mennyiségű alkoholt. A tanulmány előrehaladtával több mint 14 500 embernél diagnosztizáltak demenciát. A kutatók végül genetikai adatok elemzésével megállapították, azok, akik csak kis mennyiségű alkoholt fogyasztottak (heti 1-3 pohár), 15 százalékkal nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata.
A kutatók azt találták, hogy minél több alkoholt ittak az emberek, annál jobban megnőtt a demencia kockázata. Ez a kutatás szembe megy az olyan általánosan elfogadott étrendekkel, mint például a mediterrán étrend, ahol kifejezetten ajánlott egy kis pohár minőségi bor elfogyasztása a szervezet egészséges érdekében.
