Baj esetén a SpaceX Crew Dragon járművel lehetne evakuálni a Nemzetközi Űrállomást

2023. január 31.
50.1531
csirkee profilja, adatai
csirkee
Amióta megsérült a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) lévő Szojuz űrszonda, egyre sürgetőbbé vált a NASA számára, hogy megoldást találjon az űrállomáson tartózkodó személyzet evakuálására vészhelyzet esetén, és a jelek szerint erre a legjobb megoldás a Crew Dragon lenne.
 

Még tavaly decemberben sérült meg a Szojuz MS-22 űrrepülő, ami miatt a szonda hűtőfolyadéka elkezdett szivárogni és veszélybe kerültek az űrállomáson lévő legénység. A Roszkozmosz vezetője korábban bejelentette, hogy idén februárban egy új űrhajót indítanak az ISS-re, hogy biztonságosan hazahozza a három kozmonautát. Ám szóba került a SpaceX is mentés esetén.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal bejelentette, hogy veszély esetén Elon Musk űrvállalatának Crew Dragon járműve képes lenne arra, hogy az ISS-en lévő teljes legénységet evakuálja. A Crew Dragon-ban jelenleg négy személynek van kialakítva ülés, ám a raktérben - némi átalakítással - további üléseket tudnának elhelyezni, így a teljes legénységet haza tudnák hozni. Természetesen ez továbbra is csak akkor lenne szükséges, ha vészhelyzet alakulna ki.
4 hozzászólás

Ronalddo

10 hónapja, 3 hete és 4 napja

Musk: van az a pénz.

válasz erre

Kisfaludy82

10 hónapja, 3 hete és 4 napja

Porthos írta:
Hát igen, olyan nagyon sok opció nincs.
Vannak még a ruszkik.

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 3 hete és 4 napja

Hát igen, olyan nagyon sok opció nincs.

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ezt már régebben is belengették és tulajdonképpen evidens is hogy ez lenne a megoldás.

válasz erre