Az ukrajnai gátrobbanás az elmúlt évtizedek legnagyobb ökológiai katasztrófáját hozhatja el Európában

2023. június 07.
18.0001
csirkee profilja, adatai
csirkee
Kedden hajnalban átszakadt a Dnyeper folyót szabályozó gát Nova Kahovka városánál - az még nem tisztázott, hogy az oroszok lehetnek-e a hibások - aminek következtében a folyó elárasztotta a város ukrajnai oldalát, ami szakértők szerint hosszútávon komoly környezeti következményekkel jár nemcsak Ukrajnára, hanem a szomszédos országokra is.

Sok szakértő már most úgy véli, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb ökológiai katasztrófája lehet a gát átszakadása, ugyanis a víz rengeteg törmeléket, szennyező anyagokat és veszélyes vegyi anyagokat sodorhat el, amelyek visszafordíthatatlan változásokat okozhatnak az érintett ökoszisztémákban.

Mindezek mellett mivel a Kahovka-tározó vízforrásként szolgál Ukrajna és Európa legnagyobb öntözőrendszeréhez, ennek mélyreható hatásai lehetnek a környező régióban. A Kahovkai gát a világ egyik legnagyobb gátja a tározókapacitást tekintve, hatalmas, körülbelül 18 milliárd köbméteres kapacitással. A szakértők egyelőre nem tudják felmérni, mekkora a kár, ehhez meg kell várni, hogy a vízszint csökkenjen.
4 hozzászólás

Ronalddo

11 hónapja, 4 napja

Nem elég a baj így is. szomorú smiley

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 4 napja

Bravó, nem elég maga a katasztrófa, még az ökológiát is szétb*ssza még jobban. Gratulálok, eszetlen barmok.

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 4 napja

Csodás. szomorú smiley Elmebetegek ezek.

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 5 napja

Frankó kilátások....

válasz erre