Az orvosok először végeztek agyműtétet egy anyaméhben lévő magzaton

2023. május 06.
23.9161
Advertisement
csirkee profilja, adatai
csirkee
A napokban egy elképesztő orvosi beavatkozásról lehetett hallani, ugyanis a bostoni gyermekkórházban a világon először hajtottak végre magzaton agyműtétet, miután kiderült, hogy a babának Galen-ér-malformáció nevű betegség jeleit fedezték fel, a beavatkozást követően komplikációk nélkül megszületett a pici.

Ez a ritka rendellenesség még születés előtt alakul ki, amikor az agyi artériák visszakapcsolódnak a szerv központi vénájába. Ennek következtében a vénák kitágulnak és több vér halad át rajta, ami megterheli a magzat szerveit. A legtöbb esetben születést követően szívelégtelenség és sztrókszerű tünetek alakulnak ki a csecsemőknél.

A bostoni kórház munkatársai Darren Orbach vezetésével egy 34 hetes magzaton végeztek műtétet még az anyaméhben, ugyanis a ritka betegséget csak születés előtt lehet orvosolni. A műtét előtt MRI vizsgálatot csináltak, valamint érzéstelenítették az anyát és a magzatot is. A méhen keresztül egy tűt szúrtak be, miközben ultrahangos képalkotással célozták meg a fejének hátsó részét. Az orvosok speciális fémtekercseket helyeztek el a kitágult vénában, hogy csökkentsék a rajta átáramló vér mennyiségét.

Az orvosok először végeztek agyműtétet egy anyaméhben lévő magzaton - 2. kép

A műtét alig 2 órán keresztül tartott, másnap már 43%-kal csökkent a magzat szíve által pumpált vér mennyisége. A csecsemő végül két nappal később, koraszülöttként, de egészségesen megszületett. Bár a beavatkozás kockázatos volt, de ígéretesnek tűnik ez a műtét a jövőben és sok baba életét mentheti meg.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

11 hónapja, 2 hete és 4 napja

Be****ás! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az de durva! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Elképesztő! meglepett smiley

válasz erre