Az OpenAI beszüntetheti működését az EU-ban

2023. május 25.
19.8471
csirkee profilja, adatai
csirkee
A legnépszerűbb mesterséges intelligencia szoftver a ChatGPT, mely hazánkban is elérhető - egyelőre csak webes felületen -, ám a legfrissebb hírek szerint beszüntetheti működését az Európai Unióban, amennyiben nem tud a jövőbeli szabályozásoknak megfelelni, ennek pedig sokan nem fognak örülni.
 

Az Európai Unió hamarosan elfogadja az új mesterségesintelligencia-szabályozást, mely számos biztonsági és átláthatósági követelményt támaszt. Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy vannak aggályai az EU-s szabályozás kapcsán. Amennyiben a vállalat nem tudja teljesíteni a törvényi kötelezettségeket, úgy kénytelenek lesznek kivonulni az európai piacokról.

A vezérigazgató szerint vagy meg tudják majd oldani ezeket a követelményeket, vagy nem, ugyanis az AI rendszereknek lehetnek technikai korlátai. A technikai kihívások mellett az EU mesterséges intelligenciatörvényében előírt közzétételek potenciális üzleti fenyegetést is jelentenek az OpenAI számára. A jelenlegi tervezet egyik rendelkezése megköveteli az alapmodellek készítőitől, hogy közöljenek részleteket a rendszerük kialakításáról - beleértve a szükséges számítási teljesítményt, a betanítási időt és a modell méretével és teljesítményével kapcsolatos egyéb releváns információkat -, valamint összefoglalókat a szerzői joggal védett adatokról.
5 hozzászólás

Porthos

6 hónapja, 3 hete és 2 napja

Komoly kapufa, időnként nagyon nem jó az EU irány...

válasz erre

CharlieFirpo

6 hónapja, 3 hete és 3 napja

Nem értem miért kérnek tőlük ilyesmit.

válasz erre

Ronalddo

6 hónapja, 3 hete és 3 napja

Nagy veszteség lenne az EU-nak, óriási technológiai lemaradást idézne elő.

válasz erre

petrovicsz

6 hónapja, 3 hete és 3 napja

Na nemár hát ez mekkora visszalépés!?

válasz erre

betyár

6 hónapja, 3 hete és 3 napja

Azért az nem lenne túl jó, ha be lenne szüntetve.

válasz erre