Az Európai Űrügynökségnek sikerült orvosolnia JUICE űrszondájának antenna problémáját

2023. május 15.
21.9911
csirkee profilja, adatai
csirkee
Kicsivel több mint egy hónapja indította útjára az Európai Űrügynökség (ESA) mérföldkőnek számító Jupiter ICy Moons Explorer (JUICE) küldetését, melynek során az űrszonda a Jupiterhez érve pályára áll és megfigyeléseket fog végezni a planéta három legnagyobb holdján.

Ám az indítást követően problémák merültek fel az 1,1 milliárd dollár értékű űrszonda antennájával, ugyanis az nem tudott kioldani. A Radar for Icy Moons Exploration (RIME) antenna problémáját végül sikerült a mérnököknek megoldani, így most már a szonda mind a 10 műszere működőképes állapotban van, miközben éppen a Jupiter felé tart.

A JUICE-szonda nyolc évig fog utazni az űrben, hogy elérje a célját, addig pedig valószínűleg számtalan probléma fog még felmerülni. Az antennát egyébként egy nagyon egyszerű módszerrel sikerült rávenni arra, hogy kinyíljon, a repülésirányítók kicsit megrázták a szondát. Ehhez a JUICE tolóerejét kicsit beizzították, néhány próbálkozást követően nyílt csak ki az antenna.

útjára az Európai Űrügynökség (ESA) mérföldkőnek számító Jupiter ICy Moons Explorer (JUICE) küldetését, melynek során az űrszonda a Jupiterhez érve pályára áll és megfigyeléseket fog végezni a planéta három legnagyobb holdján.'>
3 hozzászólás

Porthos

1 éve, 2 napja

Na akkor hajrá! mosolygó smiley

válasz erre

techiii

1 éve, 2 napja

Hihetetlen, hogy egy kis rázással sikerült nekik megoldani a dolgot.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 3 napja

Biztos sok fej menekült most meg. mosolygó smiley

válasz erre