Az Európai Űrügynökség szerint űrbéli KRESZ-t kellene bevezetni

2023. november 24.
19.5151
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az elmúlt években nagyon fellendült az űrutazás, a SpaceX gyakorlatilag már naponta juttat a magasba különféle szállítmányokat és ők viszik az ISS-re is az űrhajósok többségét, többek között emiatt gondolja úgy az Európai Űrügynökség, hogy szükség lenne egy KRESZ-re az űrben.
 

Az ESA főigazgatója, Josef Aschbacher nemrégiben egy nyilatkozatában hívta fel a figyelmet a Föld körül keringő műholdak egyre növekvő számára, melyek egyre nagyobb veszélyt jelentenek, az űrszemétről nem is beszélve. Emiatt szükség lenne egy globálisan elfogadott közlekedési szabályok kialakítására, hogy ne történjenek balesetek az űrben.

Az űrügynökség adatai szerint jelenleg körülbelül 8800 műhold kering a Föld körül, ebből nagyjából 5000 db Elon Musk Starlink műholdja, akinek nem titkolt célja, hogy ezt a számot 42 000-re növelje. De a SpaceX mellett a Blue Origin, a One Web és kínai vállalatok is szeretnének műholdas internetszolgáltatást indítani. Az ESA szerint egy KRESZ kialakításával meg lehet majd azt határozni, hogy kinek kell kitérő manővert végre hajtania.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 2 hete

Nem csak szerintük. Ez így lenne ésszerű.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Égi csúcsforgalom vaze.

válasz erre

inkognito

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Azért ez nem lesz olyan könnyű.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Hát hajrá. Biztos hogy kell a szabályzás.

válasz erre