Az ESA hamarosan elindítja első olyan űrszondáját, ami egy másik bolygó holdja körül fog keringeni

2023. április 07.
4.3261
Advertisement
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Európai Űrügynökség egy jelentős küldetést tervez, ugyanis április 13-án a reggeli órákban elindítja Jupiter ICy Moons Explorer (JUICE) küldetését az űrkikötőjéből - a küldetés célja, hogy elérje a Jupitert, ott pályára álljon és megfigyelje a gázóriás holdjait.

A tervek szerint az Arianespace egyik utolsó Ariane 5 rakétája fogja az űrbe juttatni a szondát, aminek ezután nagyon hosszú utat kell majd megtennie, pontosan hét évig fog utazni, hogy elérje a célját, a Jupitert. Útja során gravitációs manővereket is végre kell majd hajtania. Ha minden a tervek szerint halad, a 6,6 tonnás napelemes JUICE szonda 2031-ben érkezik meg a Jupiterhez.

Ott nagyjából négy évig tanulmányozza majd az Európát, a Callistot és a Ganymedes holdakat, amelyek a Jupiter négy galileai holdja közül hármat tartalmaznak. Ma a Jupiternek 92 ismert holdja van, bár a galileai holdak voltak az első négy, amelyet Galileo Galilei olasz csillagász fedezett fel 1610-ben. 2035-ben a JUICE megváltoztatja pályáját, hogy a Jupiter legnagyobb holdja, a Ganymedes pályájára álljon. Ez lesz az első űrmisszió, amikor egy szonda nem a Földi hold körül kering.

Nézd nagyban ezt a videót!



4 hozzászólás

petrovicsz

1 éve, 20 napja

Kisfaludy82 írta:
Vajon haszna is lesz?
Szerintem egy idegen égitest megfigyelésének mindig van, még ha azt mi egyszerű emberek nem is értjük.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 20 napja

Vajon haszna is lesz?

válasz erre

Porthos

1 éve, 20 napja

Azért ez nagyon laza. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 20 napja

Azért ez mennyire menő már. mosolygó smiley

válasz erre