Az ESA Gaia küldetése megtalálta a Tejútrendszer eddigi legnagyobb feketelyukát

2024. április 17.
26.1431
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Európai Űrügynökség Gaia küldetése által gyűjtött információknak köszönhetően a tudósok rátaláltak az eddigi legnagyobb fekete lyukra, amit valaha találtak, a számítások szerint az égitest tömege 33-szor nagyobb a Napénál, és 2000 fényévnyire található a Földtől.

A Gaia-BH3-nak nevezett objektum méretét csak a szupermasszív fekete lyukak haladják meg, melyek feltételezhetően több fekete lyukból állnak össze. Mivel a fekte lyukakat nagyon nehéz észrevenni, mert nem bocsátanak ki fényt, ezért a tudósok a Gaia-BH3-at is csak úgy tudták észre venni, hogy azonosítottak egy csillagot, ami látszólag egy üres tér körül keringett.

A BH3-at nehéz volt megtalálni annak ellenére, hogy olyan közel van - jelenleg ez a második legközelebbi ismert fekete lyuk bolygónkhoz -, mert nincs a környékén elég égitest, amelyek táplálhatnák az anyagot, és megvilágíthatnák a röntgenteleszkópokban. Az ESA csapata földi teleszkópok, például az Európai Déli Obszervatórium adatait használta fel az újonnan felfedezett égitest méretének megerősítésére.

3 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 6 napja

Durva hogy még mindig milyen keveset tudunk a kozmoszról.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 6 napja

Masszív. meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 6 napja

Brutális! meglepett smiley

válasz erre