Az erősödő napviharok miatt megemelkedett a termoszféra hőmérséklete

2023. június 24.
17.1581
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Nap az elmúlt években nagyon aktivá vált, ugyanis közeledünk a 11 éves napciklus csúcsához, aminek következtében egyre sűrűbben és egyre nagyobb napkitörések érik a Föld geomágneses tereit, emiatt nemrégiben kiderült, hogy a Föld termoszférája elérte a 20 éves hőmérsékleti csúcsát.

A termoszféra vagy más néven ionoszféra az a légköri réteg, ahol például a különböző műholdak és a Nemzetközi Űrállomás is található. Hőmérséklete változó, befolyásolja a naptevékenység, de nincs hatással a földi klímára. A NASA legújabb méréseiből kiderült, hogy az egyre fokozódó napviharok miatt megnőtt a termoszféra hőmérséklete.

A légköri réteg hőmérsékletét az Amerikai Űrkutatási Hivatal 21 éve folyamatosan vizsgálja a szén-dioxid és a nitrogén-oxid molekulák által kibocsátott infravörös sugárzás alapján. Mivel a napkitörések megemelték a légkör hőmérsékletét, emiatt kitágul a termoszféra, ami megnövekedett aerodinamikai ellenállást eredményez minden műhold és űrszemét esetén. Emiatt pedig a műholdak alacsonyabb pályára kerülhetnek, ami növeli az összeütközések kockázatát.
5 hozzászólás

Kisfaludy82

5 hónapja, 3 hete és 4 napja

Be****ás hogy erre is hatása van a napnak.

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

De ez gondolom csitul majd nem?

válasz erre

zender

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

El nem tudtam volna képzelni, hogy az űrben is változhat a hőmérséklet.

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

De durva hogy mennyi mindent bolyásol ez is, lejjebb kell hozni a műholdakat. Fene gondolta volna.

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

Gondolom azért így is keményen mínuszos.

válasz erre