Egy új tanulmány szerint a taurin - az emberi szervezet által termelt aminosav, amelyet gyakran energiaitalokhoz adnak - lassíthatja az öregedést és meghosszabbíthatja bizonyos állatok élettartamát, de nem tudni milyen hatással van az emberre. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a középkorú férgek és egerek élettartamát képes volt meghosszabbítani a taurin.
Egyelőre nem világos, hogy a taurin hogyan lassítja egyes állatok öregedését, és kevés hosszú távú adat áll rendelkezésre az emberek taurinpótlásáról, emiatt a tudósok sürgetik ennek az aminosavnak a további vizsgálatát. A New York-i Columbia Egyetem kutatásának vezetője elárulta, hogy a taurin mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, és ennek a csökkenésnek a visszafordítása hosszabb és egészségesebb életet biztosít az állatoknak.
A taurin kulcsfontosságú összetevője az epesóknak, a májban előállított vegyületeknek, amelyek segítik a szervezetet a zsír megemésztésében, és elősegíti a szervezet antioxidáns-ellátásának fokozását, szabályozza a sejtekben lévő folyadék mennyiségét, aktivál bizonyos agyi receptorokat, és segít a kulcsfontosságú fehérjék felépítésében a sejtekben. Az eddig elvégzett kísérletek együttesen azt sugallják, hogy a taurin alapvetően fékezi vagy lassítja az öregedés sebességét.