Az energiaitalok egyik fontos alkotóeleme lehet a megoldás az öregedésre

2023. június 09.
17.6001
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Már évtizedek óta keresik a tudósok az öregedés legjobb ellenszerét, a kutatóknak most lehet sikerült is megtalálniuk, méghozzá az energiaitalokban, ugyanis az ezekhez hozzáadott taurin aminosav lassíthatja az öregedési folyamatot, és elősegítheti az egészségesebb életet - legalábbis állatokon biztos.

Egy új tanulmány szerint a taurin - az emberi szervezet által termelt aminosav, amelyet gyakran energiaitalokhoz adnak - lassíthatja az öregedést és meghosszabbíthatja bizonyos állatok élettartamát, de nem tudni milyen hatással van az emberre. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a középkorú férgek és egerek élettartamát képes volt meghosszabbítani a taurin.

Egyelőre nem világos, hogy a taurin hogyan lassítja egyes állatok öregedését, és kevés hosszú távú adat áll rendelkezésre az emberek taurinpótlásáról, emiatt a tudósok sürgetik ennek az aminosavnak a további vizsgálatát. A New York-i Columbia Egyetem kutatásának vezetője elárulta, hogy a taurin mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, és ennek a csökkenésnek a visszafordítása hosszabb és egészségesebb életet biztosít az állatoknak.

A taurin kulcsfontosságú összetevője az epesóknak, a májban előállított vegyületeknek, amelyek segítik a szervezetet a zsír megemésztésében, és elősegíti a szervezet antioxidáns-ellátásának fokozását, szabályozza a sejtekben lévő folyadék mennyiségét, aktivál bizonyos agyi receptorokat, és segít a kulcsfontosságú fehérjék felépítésében a sejtekben. Az eddig elvégzett kísérletek együttesen azt sugallják, hogy a taurin alapvetően fékezi vagy lassítja az öregedés sebességét.

Még mielőtt mindneki elkezdene energiaitalokat fogyasztani, fontos megjegyezni, hogy hazánkban sajnos a legtöbb ilyen italban már nincs taurin, ugyanis a chipsadó bevezetése óta már egyetlen cégnek sem éri meg ezt az aminosavat az italban felhasználni.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 1 hónapja és 12 napja

Döbbenet! meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

1 éve, 1 hónapja és 12 napja

Tök fura hogy mérgező dolgokról kiderül hogy amúgy jó, és vica versa..

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 1 hónapja és 12 napja

****a hogy nálunk már ez sincs. röhögő smiley Köszi magyar kormány. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 1 hónapja és 12 napja

Mennyire menő már! meglepett smiley

válasz erre