Az elmúlt 5 év legnagyobb napkitörését rögzítette a NASA a napokban

2024. május 16.
4.2541
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal Solar Dynamic Observatory szondája május 14-én az elmúlt öt év legnagyobb napkitörését rögzítette, mely még a múlt heti erős geomágneses vihart okozónál is nagyobb volt, ám ez nem fog sarki fényjelenséget okozni, ugyanis nem a Föld felé nézett.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint a nap a jelenlegi napciklus legerősebb napkitörését produkálta néhány napja, ami egy X8,7-es erősségű napkitörés volt. Ez a fler - a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen (percek alatti) erős kifényesedése a röntgentartományban - ugyanabból a napfoltcsoportból származik, amely a múlt hétvégi sarki fényjátékot okozta világszerte.

A NASA Solar Dynamic Observatory szondájának sikerült több hullámhosszon felvételeket készíteni a gigantikus napkitörésről, melyet az alábbi videóban lehet megtekinteni. Ilyen erős napkitöréseket utoljára 2017-ben mértek, akkor egy X11,8-as és egy X13,3-as erősségű flert figyeltek meg a napszondák. A mostani napkitörés nem okoz majd erős geomágneses vihart, mivel nem a Föld felé nézett.

Nézd nagyban ezt a videót!3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Lehet ettől fáj rohadtul a fejem? meglepett smiley

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Nagyon íktív mostanában a Főnök! mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Kellemetlen mostanság drónozni. röhögő smiley

válasz erre