Az élet jeleire bukkant a James Webb egy távoli exobolygón

2023. szeptember 12.
18.0811
csirkee profilja, adatai
csirkee
A K2-18 b jelű exobolygót már egy ideje úgy tartják számon a csillagászok, mint a Földön kívüli élet egyik lehetséges helyszínét, ugyanis korábban a Hubble űrtávcsővel végzett kutatás során folyékony vízből álló óceánokra bukkantak, most pedig az élet jeleire bukkant a James Webb.

A 124 fényévnyire lévő exobolygó két-háromszor nagyobb a Földnél, és csillaga lakható zónájában kering. A kutatók nemrégiben a James Webb segítségével figyelték meg a planétát, ahol a szén-dioxid és metán nyomait mutatták ki az égitest légkörében ammónia jelenléte nélkül. Mindez azt jelenti, hogy hidrogénben gazdag az atmoszférája, valamint vízből álló óceán található rajta.

Mindezeken felül még dimetil-szulfidot is észlelt az űrtávcső, amit a Földön leginkább a fitoplankton hoz létre. A kutatók a jövőben szeretnék tovább tanulmányozni ezt a bolygót. Minden alkalommal, amikor a K2-18 b áthalad a csillagán, újabb lehetőség nyílik több fény gyűjtésére, és ezeket a megfigyeléseket összeadva tisztább jelet kaphatunk róla.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 1 napja

Aztarohadt.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 1 napja

Kemény lenne ha tényleg találnánk már valakiket odakint.

válasz erre

Levi87

3 hónapja, 2 napja

Úgysem tudjuk meg... Messze van.

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 2 napja

Aaaaaz kemény!

válasz erre