Az elektromágneses hajtómű (EmDrive) az űrben is működik

2015. május 04.
1.0881
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Tavaly nyáron bombaként robbant a hír, hogy a NASA tesztjei alapján az addig mindenki által képtelenségnek tartott EmDrive tényleg működik, most pedig azt is sikerült igazolni, hogy az elektromágneses hajtómű az űrben is használható lenne.Roger Shawyer találmánya két okból is nagyon fontos: egyrészt elméletileg közel fénysebességgel utazhatnánk a segítségével, ami hatalmas előrelépés a mostani rakétatechnikához képest.
 

Másrészt mivel teljes egészében napenergiával működik, így nincs szüksége hagyományos üzemanyagra, vagyis örökké, akár generációkon át képes üzemelni, így minden eddiginél messzebbre utazhatnánk vele. Bár a NASA tavalyi tesztjei ígéretesek voltak, ám sokan kételkedtek benne, hogy a hajtómű az űrben is működne, így a kutatók most egy hermetikusan lezárt, vákuumos kamrában is megismételték a teszteket, és az EmDrive így is működött.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy holnap irány az Alpha Centauri, rengeteg teszt és több évtizedes fejlesztés vár a hajtóműre, mire valóban használható lesz, de kétségkívül hatalmas lépés ez az emberiség számára.
nincs még hozzászólás