A Nature Foodban megjelent kutatás feltárta, hogy az egészségesebb táplálkozási minták felé történő tartós elmozdulás akár 10 évvel megnövelheti a felnőttek várható élettartamát. Egyes becslések szerint évente több mint 75 000 brit ember hal meg az egészségtelen táplálkozás miatt, Magyarországon az arány még rosszabb.
A tanulmányhoz az Egyesült Királyság Biobank adatait használták fel. A kutatók a táplálkozási mintákat három csoportba sorolták: átlagosan evők, egészségtelenül evők és egészségesen evők. Az egészséges táplálkozást a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, halak és fehér húsok mérsékelt bevitele, valamint a zöldségek, diófélék és hüvelyesek magasabb bevitele jellemezte. Ezeknél az embereknél a várható időtartam 10 évvel volt több, mint azoknál, akik egészségtelenül táplálkoztak.
Érdekes módon a tanulmány azt is hangsúlyozta, hogy míg a fiatalabb egyének többet profitálnak az étrendi fejlesztésekből, az idősebbek is jelentős előnyökkel járhatnak. A kutatók szerint sosincs késő ahhoz, hogy változtassunk étrendi szokásainkon.