Az aszály ellenére termékenyek voltak idén a fehér gólyák

2022. augusztus 04.
23.9511
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az idén óriási aszály sújtotta hazánkat, rengeteg erdő és bozóttűz alakult ki a szárazság miatt, ami sem a növényeknek, sem pedig az állatoknak nem tett jót, ám ez alól úgy tűnik kivételt képeznek a fehér gólyák, akik átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrégiben árulta el a hazánkban fellelhető fehér gólyák idei költési adatait, melyekből kiderül, hogy az aszály ellenére nagyon szépen teljesítettek a szülők. A rendelkezésre álló 300 fészekadat alapján, az átlagos fiókaszám idén 2,54 volt, ami magasabb az elmúlt 30 év átlagát tekintve, mely 2,35 volt. Az egyesület szerint ennek az az oka, hogy a gólyák rendkívül jól alkalmazkodnak a száraz élőhelyekhez.

A fehér gólyák szárazságtűrő képességét az is jól mutatja, hogy világállományának két legnagyobb egyedszámú költési csomópontja közül az egyik Spanyolország, ahol rendkívüli volt idén az aszály. A siker másik oka idén az volt, hogy kevés eső esett a május-júniusi időszakban, ami általában meg szokta tizedelni a fiókák számát. A Magyar Madártani Egyesület arra hívta fel a figyelmet:

...nemcsak szükségtelen, de a fehér gólyákra is kimondottan veszélyesek azok a közösségi médiában terjedő hamis információk, melyek szerint vödörből itassák az emberek a fészek alatt vagy ezek közelében a gólyákat, illetve hogy etessék őket. A fehér gólyák nem szoktak hozzá, hogy a lakott területeken a talajon mozgáshoz, így az itatással lecsalt madarak megsérülhetnek, közlekedési balesetet szenvedhet vagy akár okozhatnak, és az embereket is zavarhatják, megijeszthetik.
4 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 3 hónapja

Elképesztően erős állatok. Ott fent a tűző napon, és mindent kibírnak. Nagyon szeretem őket.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 3 hónapja

A fajfenntartás ereje, gondolom.

válasz erre

Porthos

1 éve, 3 hónapja

Nagyon szívósak.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 3 hónapja és 1 napja

De édesek.

válasz erre