Az AI-modellek képesek 98%-os pontossággal észlelni a rákot a szövetmintákból

2024. június 20.
10.2951
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az orvosok hamarosan képesek lesznek a mesterséges intelligenciát (AI) használni a rákos megbetegedések kimutatására és diagnosztizálására, ami lehetővé teszi a gyorsabb felismerést, ezáltal nagyobb esély lesz a túlélésre.

Manapság már egyre jobb eredményeket lehet elérni a daganatos megbetegedések területén, ugyanis több kutatási is folyik, ráadásul a mesterséges intelligencia megjelenése fellendíti a kutatásokat. Jelenleg évente 19 millió esetet és 10 millió halálesetet jelentenek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a legtöbb alkalommal előrehaladott stádiumban fedezik fel a betegséget.

A Cambridge-i Egyetem és a Londoni Imperial College kutatói AI-modelleket használtak, hogy a DNS-ben változásokat ismerjenek fel, mely a rák korai kialakulása során fordul elő. A kutatás során kiderült, hogy a mesterséges intelligencia 98,2%-os pontossággal képes 13 különböző ráktípust azonosítani a szövetekből. A kutatók szerint az egyik ilyen AI-modell segíthet az orvostudománynak abban, hogy megértse a rák kialakulásához hozzájáruló mögöttes mechanizmusokat.
4 hozzászólás

Ronalddo

1 hónapja, 5 napja

Egyre értelmesebb dolgokra használják, jó látni.

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 5 napja

Wooooow! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 5 napja

Azért ez nagy segítség lehet hogy relatíve időben kiderüljön ez az aljas kór.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 6 napja

Hát ha már észlelik azt baszhatjuk... szomorú smiley

válasz erre