ATI illesztőprogram telepítése Elementary OS-re

2013. szeptember 29.
1.8191
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Nagyon sokan elakadnak a driverek telepítésénél amikor egy új Linuxot raknak fel a gépre.

Sajnos ez az emberek többségének nem kihívást jelent, hanem választást, hogy visszatérjen Windowsra. A Linux alapú rendszereknek van egy fajta varázsa, amit csak teleépítgetés, terminálos parancskiosztás után érthetünk és tapasztalhatunk meg. Az Elementary OS: Luna kiemelkedik az összes közül, mert egy Ubuntu alapú fantasztikus rendszer. A rendszert arra tervezték, hogy mindig hű társa legyen a felhasználónak. Gyönyörű szép környezetben, stabilan végezhetjük a munkánkat.

Sokat ront viszont a felhasználói élményen, ha nem tudjuk beállítani a videokártya illesztő programot. Nvidia esetében ez pofon egyszerű, de az ATI kártyáknál sajnos mindig fellép valamilyen probléma. Ha játékra is használjuk a Linuxot, akkor döntő szerepe van az illesztőprogramnak és annak beállításának.

ATI kártyák illesztőprogramjának a telepítése terminál segítségével:

sudo sh ./amd-*.run --buildpkg Ubuntu/precise
sudo dpkg -i fglrx*.deb
sudo aticonfig --initial -f
sudo reboot

Ha integrált videokártya is található a gépünkben azt az alábbi parancssorral ellenőrizhetjük le. A parancssor után ki fogja írni, hogy jelenleg melyik kártya aktív. Ha sikeresen telepítettük a drivert, akkor azt ATI kártyának kell aktívnak lennie.

sudo aticonfig --px-igpu # for integrated intel card
sudo aticonfig --px-dgpu # for discrete amd card
aticonfig --pxl # list currently active card

Ha feltelepítettük az illesztőprogramot, az alábbi parancssorral fixálhatjuk:

sudo apt-get install elementary-desktop

Az ATI kártyák ovescanja az esetek többségében 10%-ra van állítva. Ez az alapértelmezett beállítás és ez miatt nem tölti ki a rendelkezésre álló területet az asztalon. Az ATI kártya Control Panel segítségével ezt is egyszerűen betudjuk állítani. Ez terminálban körülményes, ezért a grafikus felületet használjuk, ami majdnem úgy néz ki mint ami Windows rendszeren is található. Ismerős környezet annak, aki előtte Windowst használt. Egyszerűen csak gépeljük be a terminálba az alábbi parancsot. A Control Panel felület, azonnal megnyílik.

amdcccle

ATI illesztőprogram eltávolítása, ha még sincs rá szükségünk, vagy, ha újra szeretnék telepíteni. Nagyon fontos, hogy minden új telepítésnél először távolítsuk el az előző verziót. Ha nem így teszünk ez később problémákhoz vezethet.

sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx_* fglrx-amdcccle* fglrx-dev*
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-core xserver-xorg-video-intel libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx:i386 libgl1-mesa-dri:i386
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
sudo reboot

 
nincs még hozzászólás