Advertisement

Animáció a Mars múltjáról

2013. november 14.
4481
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Zel profilja, adatai
Zel
Bizonyára már sokan tudják, hogy egy Mars túrán mit is néznének meg szívesen: a kopár, poros és rendkívül száraz, kráterekkel övezett tájak rendkívüli látványban részesítené az odalátogatókat.

Viszont a Mars nem mindig volt olyan, mint ahogy mi most látjuk, körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtt a régi szép időkben a vörös bolygó igencsak eltért a mostani megjelenésétől.

A NASA Goddard Conceptual Image Lab animátorai készítettek egy remek videót, amiben bemutatják milyen is volt a Mars, amikor az atmoszféra és a felszíni hőmérséklet még lehetővé tette a folyékony víz jelenlétét. Az animáció a NASA által gyűjtött meglévő adatok alapján készült, beleértve a felszínen tapasztalt üledékes rétegződést és a felületi eróziót is. A kutatóknak viszont nemsokára sokkal több információja lesz a Mars klímájának történetéről, mivel már előkészítettek egy új expedíciót, ami Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) névre hallgat és november 18-án indítják útjára. MAVEN arra fog törekedni, hogy feltárja az éghajlati változásokat a bolygón, de közben azt is segíthet megfejteni, hogy valóban volt-e élet a Marson.

http://youtu.be/sKPrwY0Ycno
nincs még hozzászólás