Android alkalmazások Windowson? Biztos jó ötlet?

2015. március 27.
6971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Egyes pletykák szerint a Microsoft nem hagyott fel azon tervével, miszerint úgy növelné a Windows Phone népszerűségét, hogy androidos alkalmazások futását teszi lehetővé.

Ezek, a Windows Phone felhasználói számára rémisztő pletykák keringenek most a Microsoft mobil operációs rendszere körül.

Hogy ez miért rémisztő? Nos, az Android egy népszerű platform, rengeteg alkalmazással, ez nem is probléma. A gond az, hogy az Android alkalmazások egy más funkcionális és megjelenési sémára épülnek, mint a Windows Phone alkalmazásai - a "Modern" és a Material megjelenés között elég sok látható különbség van, és két alkalmazás közül, ha az egyik így néz ki, a másik meg amúgy, akkor az több, mint valószínű, hogy csak összezavarná a felhasználót. Ez a megjelenés problémája, egy másik a funkcionalitással van:

Az androidos alkalmazások (egy részük, legalábbis) olyan dolgokhoz férhetnek hozzá, aminek a Windows Phone még csak a közelébe sem enged minket (SMS üzenetek kezelése stb.) - érdemes megjegyezni, hogy ez nem feltétlenül rossz (előnye és hátránya is van). Ennek orvoslására lényegében egy lehetőség van: sokat engedni a Windows Phone hozzáférési tilalmaiból, ami veszélyes lehet abból a szempontból, hogy eddig nem létező fenyegetések jelenhetnek meg. Ha pedig nem engednek ezekből, akkor több alkalmazás működésképtelen lesz - bár így is megjegyzendő, hogy nagyon nehéz (majd hogy nem lehetetlen) feladat "hidat építeni" a két platform közé - a különböző operációs rendszerek eltérő módon kezelik a háttérben futtatott feladatokat stb.

A további gond már igazából csak egy kérdés: ha androidos alkalmazások futnak Windows Phone-on, akkor miért vegyünk Windows Phone-t? Ez akár a szándékkal ellentétesen is elsülhet, hiszen kérdéses, hogy emiatt bármivel többen vásárolnának Windows Phone-t futtató telefonokat.

Persze ne feledkezzünk meg a dolog előnyeiről sem: jó esetben Windows Phone-on is lehetne például a legújabb Messenger funkciókat, vagy a Snapchatet használni - a kérdés, hogy megéri-e ezért a saját ökoszisztémát eldobni.

Ami a pletykát illeti: a jelentés szerint ugyan folyamatban van ez a fejlesztés, de az is könnyen meglehet, hogy egyszerűen eldobják az ötletet. Az nagyon is ellene szól, hogy a Windows 10-zel megjelenő, forradalmi "univerzális" alkalmazásséma mellett egy ilyen ötlet elég nonszensznek tűnik, hiszen ténylegesen eddig még senkinek nem sikerült ezt elérnie. Továbbá, a Windows Phone felhasználók között bizonyára sokan vannak, akik elleneznék egy ilyen lehetőség elérhetővé tételét.

Mindenesetre, ami pletyka, az pletyka, reméljük, hogy a Microsoft talál egy jobb alternatívát a platform népszerűsítésére.
nincs még hozzászólás