Amerikához hasonlóan Európa sem szakítja meg az űrkutatási műveleteket az oroszokkal

2022. február 25.
54.8671
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az ESA folytatja a munkát a Nemzetközi Űrállomás és az ExoMars programokon Oroszország ukrajnai inváziója után, de figyelemmel kíséri a helyzetet - közölte pénteken az ügynökség főigazgatója.

Az ExoMars 2022, amelyben az európai építésű Rosalind Franklin rover és egy Roscosmos által készített leszállóegység vesz részt, a tervek szerint szeptemberben indul egy Proton-M rakétával Bajkonurból. Egyelőre minden ExoMars-tevékenység a küldetés szeptember 20-án kezdődő indításra való tekintettel zajlik.

Bármilyen késedelem valószínűleg azt jelentené, hogy a küldetés lemaradna a Marsra indítás szűk, néhány hetes indítási ablakáról, és a következő alkalomig ismét 26 hónap csúszna el. Az ukrajnai események azonban valószínűleg komoly hatással lesznek az Oroszországgal folytatott európai polgári együttműködésre.

Természetesen percről percre változhat ez az állapot, hiszen minden azon múlik, hogy meddig mennek el Putinék az ukrán invázióval, valamint ne feledjük, hogy még 48 óra sem telt el a háború kirobbanása óta, úgyhogy nagyon friss még az egész. Korábban az USA is kijelentette, hogy nem szakítják meg egyelőre az űrkutatási műveleteket az oroszokkal.

4 hozzászólás

Kisfaludy82

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

Szerintem a legtöbben arra számítanak, hogy hamar vége lesz ennek.

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nem ez a legfontosabb a jelenlegi helyzetben szerintem. Amúgy is puhapöcsöt játszik minden ország, csak az arc volt nagy.

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

Majd az oroszok szakítják meg velük...

válasz erre

Harder

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

Egyelőre.

válasz erre