AMD Raptr - Grafika optimalizálás?

2013. szeptember 27.
9451
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az AMD nemrégiben együttműködésbe lépett a játékos közösségi hálózatot és klán-alapú szolgáltatásokat biztosító Raptr-rel annak érdekében, hogy olyan alkalmazás születhessen AMD-s oldalon is, mint amilyet az Nvidia a GeForce Experience formájában hónapok óta kínál.

A szolgáltatás lényege, hogy a szoftver segítségével az adott PC-re telepített játékok a konfiguráció komponenseinek figyelembe vételével egy kattintással beállíthatóak úgy, hogy optimálisan fussanak az adott gépen. Erre a szolgáltatásra a korábbi információk szerint nagy szükség van, hiszen a játékosok többsége nem szentel elég időt és figyelmet a finomhangolásra - esetenként azért, mert nem tudnak a beállítási lehetőségekről, másrészt azért, mert nem is értenek hozzájuk, így nem tudják, melyik beállítással mit kéne tenni a siker érdekében.A program több sebből is vérzik. Rögtön a telepítés után feltűnik mindenkinek, hogy mennyire kevés játékot ismer. No persze ezeknek a játékoknak a listája a jövőben biztosan hízni fog, de nem is ez a legnagyobb probléma. A probléma ott kezdődik, hogy egy erős gépen is olyan beállításokat ad meg a szoftver, ami már-már nevetséges. Aki nem ért a grafikai beállításokhoz, az rákeres fórumon, vagy futtat egy bechmarkot. Természetesen ezek sem fogják garantálni azt, hogy a beállítások és a finomhangolások tökéletesek lesznek, de a Raptr-nál még ez is jobb.

Az elképzelés nagyon jó, csak a megvalósítás rossz. Annak idején a brit mérnökök jártak hasonló cipőben. Jó ötletük volt mindenre, de képtelenek voltak azt jól megvalósítani.  A szoftver továbbá elég sok memóriát fogyaszt el a háttérben. Kerestük a jelenség okát, de nem találtuk meg. De mivel béta verzióról beszélünk, ezek olyan apróságok amiken nem érdemes fenn akadni.Telepítés után a szoftver azonnal megnézi, hogy milyen játékok vannak telepítve a gépünkre. Ha figyelmesen megnézzük a fenti képet, akkor látható, hogy csak 1 játékot ismert fel a gyári Windows játékokon kívül.  A Mass Effect 3-at Originből használjuk pár szerkesztőségi taggal a multiplayer miatt. Azonban a Raptr bezárja az Origint és nem indítja el a játékot. Ami szintén nem probléma, mert az Originen vásárolt játékokat nyilván kliensből indítjuk. Ami azonban roppant bosszantó és felesleges az a jobb oldalán látható "dock". Ezt ki lehet kapcsolni, de elsőre feltűnik mindenkinek, hogy inkább dizájn elem, mint egy végiggondolt funkciós ötlet. A dock bővíthető további "widgetekkel".

2 nap tesztelés után, semmi olyat nem találtunk benne ami mellette szólt volna. A fent lévő játékok 70%-át nem ismerte fel. Amit felismert azt minimum grafikára/felbontásra állította. Az indítások nem mennek, a megosztások akadoznak. Ahogy említettem, ez egy nagyon jó elképzelés és van benne potenciál, de nem a raptr segítségével kellett volna ezt megcsinálni.  Ha lezárult a béta és kiadják a stabil verziót, újra megnézzük hátha jobb lesz.

Facebook oldaljuk

A program letöltése
nincs még hozzászólás