Akár spermát is termelhet az első laboratóriumban növesztett here

2024. február 21.
17.8831
csirkee profilja, adatai
csirkee
Manapság rengeteg párnál okoz gondot a teherbeesés, hol az egyik, hol pedig a másik fél miatt, ám egy friss kutatás a jövőben segíthet mindezen, ugyanis sikerült laboratóriumi körülmények között heréket növeszteni, melyek akár spermát is termelhetnek a jövőben.

Az International Journal of Biological Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy kutatócsoport az újszülött egerekből vett éretlen heresejtekből készült tenyésztett hím ivarmirigyek olyan struktúrákat alakítottak ki, amelyek hasonlítanak a természetes herékre, ezáltal képesek lehetnek a spermiumtermelésre. A kutatók azt remélik, hogy mindez elősegíti a férfiak szexuális funkcióinak megértését.

A kutatáshoz a tudósok egér heresejteket helyeztek el egy speciálisan kialakított táptalajba. Két napon belül a miniatűr szervek csőszerű struktúrákat és sejtszerveződési mintákat alakítottak ki, amelyek tükrözik a valódi ivarmirigyekben láthatóakat. Kilenc hétig sikerült életben tartani a mesterséges heréket, ezalatt megnőtt a méretük, majd végül összeomlottak, amint a vérellátási igényük túl nagy lett.

A kilenc hét kevésnek tűnik, de a kutatók szerint a spermatogenezis folyamata élő egerekben általában mindössze 35 nap, elméletileg tehát teljesen lehetséges, hogy egy laboratóriumban nevelt here spermát termeljen ez idő alatt. A kutatás természetesen tovább fog folytatódni, hogy kiderüljön tényleg lehetséges-e mesterséges herével spermiumot termelni.
3 hozzászólás

Ronalddo

2 hónapja,

Hát ez elég para!

válasz erre

petrovicsz

2 hónapja,

És milyen gyerek lesz belőle vajon? meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja,

Na menj már! meglepett smiley

válasz erre