A YouTube vezérigazgatója beszólt az OpenAI-nak: ne merd felhasználni videóinkat Sora képzésére

2024. április 05.
25.9491
csirkee profilja, adatai
csirkee
Idén februárban mutatta be az OpenAI legújabb fejlesztését, a Sora névre keresztelt AI modelljüket, mely néhány szóból akár egyperces nagyfelbontású videókat is képes generálni, és ehhez a fejlesztéshez a YouTube-on található több millió videót használta fel a vállalat, ami korántsem tetszik a videómegosztónak.

A The Wall Street Journal riportere márciusban interjút készített az OpenAI technológiai igazgatójával, aki nem akarta elárulni, hogy milyen adatokat használtak a Sora szöveg-videó generáló eszközének betanításához. A YouTube vezérigazgatója, Neal Mohan legutóbbi megjegyzése azonban már egyértelmű választ adott erre a kérdésre.

Mohan a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy az alkotóik rengeteg munkát fektetnek egy-egy videó elkészítésébe, és a vállalat nem tartja túl szép dolognak, hogy az OpenAI tonnányi YouTube-videót használt fel a Sora betanítására. A videómegosztó platform emiatt figyelmeztette az OpenAI tartalomrablóit, hogy tartsák távol magukat a YouTube-tól.

Mindeközben a vezérigazgató arra is kitért, ironikusnak tartja, hogy az internetes keresési piacon monopolhelyzetben lévő Google a kiadói adatokat használja keresőmotorja és mesterséges intelligencia képzésére, miközben figyelmezteti az OpenAI-t, hogy ne tegye ugyanezt a YouTube-videókkal. Mindezek mellett megjegyezte:

A két cég közül egyértelműen az OpenAI a morálisan csődbe jutóbb, mivel rendszereit más emberek alkotására és zsenialitására építette, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy véletlenül cinkosak lesznek egy óriási másológép létrehozásában.
modelljüket, mely néhány szóból akár egyperces nagyfelbontású videókat is képes generálni, és ehhez a fejlesztéshez a YouTube-on található több millió videót használta fel a vállalat, ami korántsem tetszik a videómegosztónak.'>
5 hozzászólás

inkognito

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az a baj, hogy egyik vállalat sem szent.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Mondja ezt a Google aki majdnem mindent összelopott ötlet szinten legalábbis. röhögő smiley

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Dehát mindent felhasznál az OpenAI... A Youtube tartalmak meg nem a Youtube által létrehozott tartalmak, hanem a felhasználók által. Nem is értem mit reklamálnak.

válasz erre

betyár

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Egyik cég sem jobb a másiknál.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Jajj de szigorú! röhögő smiley

válasz erre