A WHO figyelmeztetést adott ki a madárinfluenza emberekről emberekre való terjedése miatt

2024. április 19.
22.3231
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki az egyre jobban terjedő H5N1 madárinfluenza miatt, amely egyre gyakrabban fertőzi meg a nem madárfajokat, és ezzel növeli az emberre való átterjedés kockázatát, akiknél a halálozási arány rendkívül magas lehet.

A madárinfluenza általában madarakban, baromfikban terjed, de más állatokban is megjelent már a vírus, az elmúlt hónapokban tehenek, kecskék és még jegesmedvék fertőzéseiről is érkeztek jelentések. Miután a betegség egyre több fajban megjelenik, csak idő kérdése lehet, hogy mikor fog emberről emberre átterjedni, mivel a vírus folyamatosan fejlődik.

A jelenlegi járvány 2020-ban kezdődött, és több tízmillió baromfi, valamint vadon élő madarak pusztulását okozta szerte a világon. A közelmúltban egy texasi személy H5N1-tesztje pozitív lett, miután érintkezésbe került feltehetően fertőzött tejelő szarvasmarhákkal. Ez volt a második olyan személy, akinek a H5N1 madárinfluenza-tesztje pozitív lett az Egyesült Államokban, az előző emberi eset Coloradóban volt 2022-ben.

A WHO adatai szerint 2003 és 2024. április 1. között világszerte összesen 889 esetet és 463 halálesetet jelentettek, ezzel a halálozási arány 52 százalék. Szerencsére még nincs bizonyíték arra, hogy a H5N1 terjedne az emberek között, és már folynak az erőfeszítések vakcinák és terápiák kifejlesztésére.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 4 napja

Még valami? szomorú smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 5 napja

****a, nem tudtam mi hiányzik.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 5 napja

Szuper hírek!

válasz erre

Mordorer

1 hónapja, 5 napja

Na neeeeeee!!! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 6 napja

Na, alakul. szomorú smiley

válasz erre