A Stanford Egyetem kutatói egy ikreken végzett kísérlet során arra az eredményre jutottak, hogy a vegán étrend követése nem csak a környezetünknek tesz jót, de az emberi szervezet számára is előnyös lehet. A 22 ikerpárt két csoportra osztották a kísérlet során, Mindkét csoport egészséges étrendet kapott, amely zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és magvakat tartalmazott.
Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport húst is fogyaszthatott, míg a másik csak növényi alapú étrendet követett. Míg mindkét csoport javította szív- és érrendszeri egészségét, a növényi alapú étrendet követő ikrek tapasztalták a legnagyobb javulást. Nemcsak az éhomi inzulinszintjüket csökkentették 20 százalékkal, hanem az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) szintet is.
A kutatók azonban megjegyezték, hogy csak vegán étrendnél nagyon oda kell figyelni az alapanyagokra, mivel a B12-vitamin könnyen csökkenésnek indul, ezért azt javasolják a szakértők, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb hús mellett.