A vegán étrend 8 hét alatt javítja a szív egészségét

2023. december 05.
18.3781
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az emberek többségét megosztja a vegán, azaz teljesen növényi alapú étrend, ami egy friss kutatás szerint már nyolc hét alatt képes javítani a szív egészségét, csökkenteni a testsúlyt és szélütéssel összefüggő fehérjeszint is, valamint az inzulinszintet.
 

A Stanford Egyetem kutatói egy ikreken végzett kísérlet során arra az eredményre jutottak, hogy a vegán étrend követése nem csak a környezetünknek tesz jót, de az emberi szervezet számára is előnyös lehet. A 22 ikerpárt két csoportra osztották a kísérlet során, Mindkét csoport egészséges étrendet kapott, amely zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és magvakat tartalmazott.

Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport húst is fogyaszthatott, míg a másik csak növényi alapú étrendet követett. Míg mindkét csoport javította szív- és érrendszeri egészségét, a növényi alapú étrendet követő ikrek tapasztalták a legnagyobb javulást. Nemcsak az éhomi inzulinszintjüket csökkentették 20 százalékkal, hanem az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) szintet is.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy csak vegán étrendnél nagyon oda kell figyelni az alapanyagokra, mivel a B12-vitamin könnyen csökkenésnek indul, ezért azt javasolják a szakértők, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb hús mellett.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Oké, de emellett annyi hátránya van a hús nem fogyasztása miatt, hogy hosszú távon biztos nem éri meg. Böjtnek oké.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Mindenben az egyensúly a fontos, a kajában is. Na annak a megtalálása nagyon nehéz...

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 4 napja

Minden rosszban van valami jó. röhögő smiley

válasz erre