Advertisement

A tudósoknak sikerült létrehozniuk a folyékony fém robotot, mint a Terminátor 2-ben

2023. január 29.
4.3451
csirkee profilja, adatai
csirkee
Tudósok egy csoportjának sikerült létrehozniuk egy alakváltó folyékony fémet, amely képes váltani a szilárd és a folyékony halmazállapot között, a robot képes volt kijutni egy börtönből is - ezzel megelevenedik előttünk a Terminátor 2-ben látott alakváltó T-1000-es.
Advertisement

Az ötletet egy ilyen robotra azonban nem a sci-fi film adta a tudósoknak, hanem a tengeri uborkák ihlették, melyek képesek szűk helyeken átjutni, de meg is tudnak merevedni egy pillanat alatt. A tudósok által publikált tanulmányból kiderült, hogy az kutatók mágneses mezőket használtak az alakváltó folyékony fém robotok alakjának és mozgásának szabályozására.

Mindehhez a kulcs a magnetoaktív fázisátmeneti anyag (MPTM) használata. Ennek létrehozásához a kutatók apró mágneses részecskékkel beágyazott galliumot használtak, majd az alakváltó folyékony fém robotokat olyan mágneses mezőkbe helyezték, amelyeket irányítani tudtak. A gallium olvadáspontja 29,7 Celsius-fok. A kutatók szerint ez az új technológia rengeteg területen lenne hasznos, akár az orvostudományban is, például a gyomorban elakadt tárgyak biztonságos kijuttatására a testből.

Nézd nagyban ezt a videót!Advertisement
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 napja

Na ez a nagyon kemény!

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 3 napja

Hát ez igen durva!

válasz erre

TEchie

2 hónapja, 3 napja

Aztarohadt!

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 3 napja

Frankón rémisztő!

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 napja

Na menj máááááár!

válasz erre