A Coloradói Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a fruktóz lehet a leginkább felelős az elhízásért, mivel túlzott fogyasztása éhségérzetet vált ki az emberből, ami miatt zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket kíván az ember. Bár nem ez a kalóriabevitel legnagyobb forrása, mégis késztetést vált ki arra, hogy zsírosabb ételeket fogyasszunk, nagyobb mennyiségben.
A fruktóz egy olyan cukor, ami a gyümölcsökben található meg, az élelmiszeriparban azonban szinte mindenhez használják, többek között ezzel szoktak édesíteni. A kutatók szerint nem kell a szénhidrátokat és zsírokat elhagyni, helyette elég őket csökkenteni, és odafigyelni a cukorbevitelre, valamint a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek elhagyására.
A tanulmány megállapította, hogy a fruktóz metabolizmusa a szervezetben az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű vegyület csökkenését okozza, melynek elsődleges feladata, hogy energiát biztosítson a szervezet sejtfolyamataihoz. Ha az ATP csökken, akkor jelzést küld az agynak, hogy ennie kell, ilyenkor pedig sokan szénhidrátban és zsírban gazdag ételt szoktak választani. A kutatók szerint további kutatásokra lesz szükség, hogy még több információt megtudjanak a szervezetben zajló folyamatokról.