A tudósok szerint elkerülhetetlen a gyors jégolvadás az Antarktisz nyugati részén

2023. október 24.
19.5901
csirkee profilja, adatai
csirkee
A globális felmelegedés hatásait folyamatosan érezhetjük saját bőrünkön is, hiszen az elmúlt napokban megdőlt a melegrekord hazánkban, és ez a hatás mindenhol érezteti magát, még az Antarktiszon is, ahol egyes kutatók szerint már nincs esély arra, hogy megállítsuk az olvadást.
 

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az évszázad végére elkerülhetetlen a jég gyorsuló olvadása a Nyugat-Antarktiszon, még akkor is, ha lényegesen csökkenteni tudjuk a szén-dioxid kibocsátást. Ennek pedig szörnyű következményei lesznek a tengerparti városok mentén, hiszen többségük víz alá fog kerülni, több millió ember fogja elveszíteni lakhelyét.

A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent friss tanulmány az Amundsen-tenger nagy felbontású számítógépes modelljét használta fel, hogy a terület felmelegedésének eddigi legátfogóbb elemzését adja. A modell szerint hiába csökkentjük a 21. században a fosszilis tüzelőanyagok elégetését, az olvadás elkerülhetetlen és ennek hatásait a 22. században is érezni fogjuk. Az olvadt jégtáblák 5 méterrel emelnék meg a vízszintet.
5 hozzászólás

Fikarc

4 hónapja, 1 hete és 3 napja

Ez de rohadt gáz. szomorú smiley

válasz erre

betyár

4 hónapja, 1 hete és 3 napja

Nem hangzik túl jól, bár mi messze vagyunk a tengertől

válasz erre

Kisfaludy82

4 hónapja, 1 hete és 3 napja

Még mindig hisznek az évszázad végében de tényleg? meglepett smiley Sokkal hamarabb fog bekövetkezni a katasztrófa, ezt még laikusként is tökéletesen látom.

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 1 hete és 3 napja

Rohadt nagy bajoknak nézünk elébe...

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 1 hete és 4 napja

Iszonyat szomorú a helyzet. szomorú smiley

válasz erre