A tudósok szerint a sasok megváltoztatták vándorlási útvonalukat az ukrajnai háború miatt

2024. május 21.
14.6671
csirkee profilja, adatai
csirkee
Immáron több mint két éve folynak a harcok Ukrajnában, ami nem csak az emberek életére van hatással, hanem az állatokéra is, ugyanis egy kutatócsapat azt állítja, hogy a rétisasok megváltoztatták vándorlási útvonalukat, hogy elkerüljék a harcokat és valószínűleg amiatt, mert megsemmisült az élőhelyük.

Az Észt Élettudományi Egyetem és a British Trust for Ornithology kutatói a közelmúltban tették közzé friss tanulmányukat, melyben GPS-adatokat elemezve rájöttek, hogy a rétisasok megváltoztatták az eddigi vándorlási útvonalukat. A rétisasok minden tavasszal átrepülnek Ukrajnán keresztül a fehéroroszországi költőhelyeikre, de 2022 óta nagy eltérések figyelhetőek meg az útvonalaikban.

Átlagosan körülbelül 85 kilométerrel utaztak többet, emellett kevesebb időt is töltöttek a szokásos ukrajnai "pihenő helyeken", vagy teljesen elkerülték azokat. A vándorló madarak számára a megállóhelyek nélkülözhetetlenek, hiszen itt tudnak megpihenni, enni és vízhez jutni. A nagyobb kitérő miatt valószínűleg több energiát használtak fel, és a költőhelyeikre is kicsit később érkeztek meg.

Annak ellenére, hogy az összes megjelölt madár túlélte a kitérőt, a kutatók úgy vélik, hogy mindez befolyásolhatta szaporodási képességüket. Egy ilyen sérülékeny faj esetében ezek az apró változások komoly hatással lehetnek a tenyésztési teljesítményükre.
3 hozzászólás

Levi87

1 hónapja, 6 napja

Milyen ügyesek! meglepett smiley

válasz erre

XTomiX0029

1 hónapja, 6 napja

minden mindennel összefügg itt az élő példa rá

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 6 napja

Aztaaaaa! meglepett smiley

válasz erre