A tudósok szerint a Föld képes megoldani magától a klímaváltozást, ám nem túl gyorsan

2022. november 28.
48.7891
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Már régóta gondolják azt tudósok, hogy a Föld képes helyreállítani magát és most a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) éghajlatkutatói friss tanulmányukban elárulják, ez valóban igaz, ám ez a jelenlegi helyzetünkön nem sokat tud segíteni.

A Science Advances folyóiratban publikált új tanulmányukból kiderül, hogy a bolygónk rendelkezik egy úgynevezett "éghajlat-stabilizáló mechanizmussal", aminek köszönhetően a Föld képes visszaállítani a klímát az extrémitásokból. Mindehhez nem kevés időre van szüksége, a tudósok szerint ez a hatás több százezer éves ciklusokban jelentkezik csak, ami az emberek számára nagyon sok idő.

Minderre a bizonyíték a szilikátmállás jelenség, melynek során a szilikáttartalmú kőzetek lassú, egyenletes erodálódásnak indulnak. A folyamat során olyan kémiai reakciók indulnak be, melyek kivonják a légkörből a szén-dioxidot, és megkötik azt a kőzetekben és a tengeri üledékekben.

A folyamatról eddig csak sejtések voltak, ám most sikerült a tudósoknak konkrét bizonyítékot találni erre. Elkezdték tanulmányozni a paleoklíma adatait, az elmúlt 66 millió év globális átlaghőmérsékleti változásait. Az MIT kutatói arra következtetnek, hogy ennek a mechanizmusnak köszönhetően tudott a Föld évmilliókon keresztül is megmaradni.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 6 hónapja és 11 napja

Hát igen, ezt azért józan paraszti ésszel is tudjuk. De öröm hogy igazolták is.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 6 hónapja és 11 napja

Ha így folytatjuk, addigra már emberiség sem lesz. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 6 hónapja és 11 napja

Nagyon menő a mi bolygónk! mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

1 éve, 6 hónapja és 11 napja

A Föld mindig meggyógyul.

válasz erre

Porthos

1 éve, 6 hónapja és 11 napja

Magát menti, nem minket, teljesen érthető.

válasz erre