A brit és francia kutatókból álló csoport most publikálták az első közvetlen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a magzatok valóban képesek ízlelni és szagolni még az anyaméhben. Korábbi kutatások szülés utáni eredményeken alapultak, ezzel szemben a mostani tanulmány az első, amelyik a születés előtt észlelte a szaglási és az ízlelési reakciókat.
Az anyaméh nem része az emésztőrendszernek, de a magzatot a magzatvízen, az enyhén sárgás folyadékon keresztül ízmolekulák érhetik. A kutatócsoport 4D ultrahangos szkennert használt 100 nő méhén, a terhesség 32. és 36. hetén. A vizsgálat előtt az anyukák 400 mg-os sárgarépa- vagy kelkáposztaport tartalmazó kapszulát kaptak. Azok az édesanyák, akik kaptak ízesített kapszulát, azoknak a magzata reagált a felvételeken. Ez hatással lehet a későbbiekben a babák étrendjére, amivel akár az egészséges életmódra is rá lehet őket venni már egészen pici korban.