A tudósok olyan betont fejlesztettek, amivel majd a Marson lehet építkezni

2023. március 17.
34.5401
csirkee profilja, adatai
csirkee
A tervek szerint a 2030-as években már nem csak a Holdon lehet ismét ember, de remélhetőleg a Marsra is eljutunk és egy új életet építhetünk majd fel ezen a bolygón, ahol szükség lesz majd épületekre is, ehhez pedig különleges, "kozmikus" betonra lesz szükségünk.
 

A Manchesteri Egyetem tudósai egy új kozmikus betont fejlesztettek ki, amely földönkívüli porból - jelen esetben a marsi porból - áll. Az új anyag StarCrete nevet kapta, mely a földönkívüli poron kívül burgonyakeményítőből és sóból áll. A szimulációk alapján az új anyag kétszer olyan erős, mint a hagyományos beton, emiatt tökéletes lehet a Vörös bolygón való építkezéshez.

A számítások szerint a StarCrete szilárdsága 72 megapascal (MPa), míg a közönséges beton szilárdsága 32 MPa. Holdporral tesztelve a StarCrete 91 MPa-nál minden mást felülmúlt. A számítások szerint egy 25 kilogrammos zsák burgonya elég keményítőt tartalmaz közel fél tonna StarCrete - nagyjából 213 tégla - előállításához. Korábban a csapat emberi vért és vizeletet tesztelt kötőanyagként; ez azonban nem praktikus nagyszabású munkáknál.
5 hozzászólás

Ronalddo

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Az igen!

válasz erre

Mordorer

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Burgonyakeményítő?! Menj már.

válasz erre

petrovicsz

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Érdekes cucc.

válasz erre

techiii

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Ilyenből kellene nálunk is csinálni az utakat nem lenne gond.

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 1 hete és 2 napja

Hát ez menő!

válasz erre