A tudósok mini emberi agyat ültettek egerekbe, reagálnak is

2023. január 10.
55.7171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A kutatók már évek óta növesztenek kisebb emberi agyakat és más szerveket őssejtekből, hogy megtalálják a módját ezek beültetésének az emberekbe, aminek következtében a jövőben gyógyítani tudnák például a vakságot vagy más gyógyíthatatlan betegséget.

Most egy áttörést jelentő kísérlet során azok a kutatók, akik emberi agyat ültettek be egerekbe, végre valós idejű válaszokat láttak arra, amit az egerek láttak. Tavaly októberben a Stanford-i kutatócsoport kezdett el először emberi agyi organoidokat beültetni patkányokba. Ennek során felfedezték, hogy a mini emberi agyak kapcsolatot létesítettek a patkányok idegsejtjeivel.

A kutatók egy kísérletet végeztek az egereken, amelyben élénk fehér fényt villantottak az állatok előtt. Ezután figyelték a mini emberi agy különböző sejtjeinek válaszait. A válasz mérésére használt grafénelektródák észrevehető elektromos tüskéket mutattak, amelyek úgy tűntek, hogy az agy látókéregéből terjedtek. Ez óriási áttörésnek számít, mivel eddig nem sikerült rögzíteni a választ.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 4 hónapja és 15 napja

Az de emenő! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 4 hónapja és 15 napja

Néhány emberbe is ültethetnének... röhögő smiley

válasz erre

inkognito

1 éve, 4 hónapja és 15 napja

Na az komoly meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 4 hónapja és 15 napja

Menj már! meglepett smiley

válasz erre