A tudósok két gigantikus foltot találtak a Föld mélyén, melyek ősi bolygó maradványai lehetnek

2023. június 07.
18.3221
Advertisement
csirkee profilja, adatai
csirkee
A tudósok nem csak az űrben kutakodnak, hanem itt a Földön is, pontosabban a bolygónk belsejében, ahol két gigantikus foltot is találtak, amelyek a Föld térfogatának körülbelül 3-9 százalékát foglalják el és a planétánk köpenyének legalsó részén helyezkednek el.

A tudósok nem ástak olyan mélyre, hogy ezeket a foltokat észleljék, ám a földrengéseknek köszönhetően, a szeizmikus tomográfia néven ismert technikával sikerült őket felfedezni. A földrengések során energiahullámok jönnek létre, melyek különböző sebességgel mozognak az anyagokon keresztül - például kőzetek, folyadékok. A módszernek köszönhetően találtak rá a két nagy és furcsa struktúrára, amelyeket nagy, alacsony nyírósebességű tartományoknak ( LLSVP ) neveztek el.

Ezeken a területeken, amelyeket általában foltoknak neveznek, a hullámok lassabban terjednek, mint a környező alsó köpenyen. Afrika alatt a Tuzo néven ismert terület körülbelül 800 kilométeres. Tekintettel arra, hogy az objektumok sűrűbbek, mint a környező köpeny, feltételezhető, hogy más anyagból vannak, bár pusztán a szeizmikus tomográfia adatai alapján nem tudjuk pontosan megmondani.

A tudósok két gigantikus foltot találtak a Föld mélyén, melyek ősi bolygó maradványai lehetnek - 2. kép

Emiatt több teória is van azzal kapcsolatban, hogy mik lehetnek ezek a foltok, az egyik ilyen az, hogy a darabok egy ősi bolygó darabjai. A Theia egy feltételezett Mars méretű bolygó, amely körülbelül 4,5 milliárd éve találta el a Földet, amiből végül lett a Hold, valamint ezek a foltok. 2021-ben egy csapat modellezte a forgatókönyv szimulációit, és megállapította, hogy Theia köpenye fennmaradhat, ha csak 1,5-3,5 százalékkal lenne sűrűbb.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

10 hónapja, 2 hete

Döbbenet. meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

10 hónapja, 2 hete és 1 napja

Bameg a végén kiderül hogy Verne nem kitalálta a sztorit, tényleg van ott élet! röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

10 hónapja, 2 hete és 1 napja

Aztarohadt! meglepett smiley

válasz erre

betyár

10 hónapja, 2 hete és 1 napja

Azta mindenit. meglepett smiley ilyenek vannak?!

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 2 hete és 1 napja

Baromi nagy! meglepett smiley

válasz erre