A kutatók már régóta tisztában vannak azzal, hogy a túlzott vörös hús fogyasztás vastagbélrák kialakulásához vezethet, ám egészen mostanáig nem találtak egyértelmű kapcsolatot minderre, de most végre hatalmas áttörést sikerült elérni ezen a kutatási területen.
A Cancer Discoveryben megjelent új tanulmány szerint a kutatók végre megértik, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása miért vezethet vastagbélrákhoz, a rák harmadik leggyakoribb típusához. A vastag- és végbélrák a rákos megbetegedések körülbelül tíz százalékát teszi ki világszerte, és a rákkal összefüggő halálozások második vezető oka.
A kutatók friss vastagbélrákmintákat használtak vizsgálataik során, és felfedezték, hogy a vörös húsban található vas, a Pirin néven ismert vasérzékelő fehérjén keresztül újraaktiválja a telomeráz nevű enzimet. Ez a fehérje mozgatja a rák előrehaladását. A rákos sejtek valójában nagyon rövid telomerekkel rendelkeznek, amikor a vörös húsban lévő vas kölcsönhatásba lép a szervezettel, olyan fehérjéket szabadít fel, amelyek hatására a sejtek telomerázt hoznak létre, lehetővé téve számukra, hogy osztódjanak és daganatokká nőjenek.
Ez egy fontos mérföldkőnek számít a vastagbélrák gyógyításában, ugyanis ha a Pirint célozzák meg, és megakadályozzák, hogy a vas megkötődjön, akkor könnyebben gyógyítható lesz ez a halálos betegség.