A tudósok a sztratoszféra meghekkelésével oldanák meg a globális felmelegedést

2024. március 01.
21.4281
csirkee profilja, adatai
csirkee
A klímaváltozás hatásai minden nap érződnek, hiszen februárban többször is megdőlt a melegrekord és ez hosszútávon nagyon nem tesz jót semminek, de a tudósoknak több megoldása is van arra, hogy ezen változtassunk, például egy óriási napernyő, vagy most éppen a sztratoszféra meghekkelése.

A Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány szerint vegyi anyagokkal kiszárítanák a sztratoszférát, melyben a vízgőz üvegházhatású gázként működik. A sztratoszférában lévő vízgőz elnyeli a Föld felszínéről visszaverődő hőt, de nagy részét sajnos vissza is sugározza. A kutatók szerint dehidratálással mérsékelni lehetne a felmelegedést.

A bolygónk atmoszférájában található vízgőz körülbelül három százalékát kellene eltávolítanunk ahhoz, hogy globális hatást érezzünk - állítja a tanulmány, ráadásul ennek az eljárásnak nincsenek hátrányai vagy mellékhatásai, amelyek miatt aggódni kellene. A tervek szerint jégmagot képező részecskéket juttatnának a sztratoszférába, ami jéggé alakítja a vízgőzt. Természetesen veszélyek vannak, ugyanis ha nem megfelelő helyen szóródnak szét a magok, akkor olyan felhőképződést indíthatnak be, amelyek a felmelegedést fokozzák.
napernyő, vagy most éppen a sztratoszféra meghekkelése.'>
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ez egy kicsit rémisztő elgondolás.

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Uhhh hát ez érdekes elképzelés! meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Hát azért ez eléggé lutrinak tűnik.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Sok ilyesmi terv van, de legaláb egy működhetne már... mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Tiszta scifi.

válasz erre