Manapság egyre komolyabb fejtörést okoz a kutatóknak, hogy megoldást találjanak a mikroműanyagok globális környezetkárosító hatására, ám most úgy tűnik a princetoni kutatók rálelhettek a megoldásra, méghozzá a tojásfehérjében.
A kutatók tojásfehérjét használtak egy könnyű, porózus aerogéllel, amely képes eltávolítani a tengervízből a mikroműanyagokat és a sót. Az új technológia képes eltávolítani a vízből az apró műanyagok 99 százalékát, valamint a só 98%-át. Mindezek mellett nagyon egyszerű az eljárás és olcsó is, sokkal hatékonyabb, mint az aktív szén.
Az aerogél még nem áll készen a széles körű felhasználásra. A tudósoknak finomítaniuk kell a gyártási folyamatot a tömeggyártás előtt. Ha azonban minden teljesül, akkor sokat tehetünk a környezetünkért, hiszen ezzel nem csak az emberek élete változhat meg, hanem a vízi állatoké is, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy a sót is képes megszűrni, ami problémákat okozhat az óceánokban.