Advertisement

A tervek szerint idén elindul az első privát aszteroidabányászat

2023. január 25.
10.2393
csirkee profilja, adatai
csirkee
A csillagászok már régóta tudják, hogy az aszteroidák rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, melyeket itt a Földön is lehetne hasznosítani, ezért vágott bele az AstroForge kereskedelmi vállalat az aszteroidabányászatba és a terveik szerint még idén októberben elindítják küldetésüket.

A kaliforniai székhelyű startup a világ első mélyűri bányászati vállalatává kíván válni, tavaly 13 millió dollárt sikerült összegyűjteniük, így be is jelentettek két bányászattal kapcsolatos küldetésüket, amelyek a tervek szerint a még idén elindulnak. A startup több más vállalattal is együttműködik ennek megvalósítása érdekében, beleértve az OrbAstro-t, a Dawn Aerospace-t és az Intuitive Machines-t.

Az aszteroidák olyan ritkaföldfémeket rejtenek, mint például a platina, az arany, az irídium, a palládium és az ozmium, valamint más ásványok, melyek dollár milliárdokat érnek. Az aszteroidabányászat ötlete már évtizedek óta létezik, de a költségek miatt eddig nem lehetett megvalósítani. Ez azonban megváltozott, mivel manapság egyre megfizethetőbb a rakéták kilövése, valamint a műholdak és űrhajók gyártása.

Az AstroForge két küldetése közül az első áprilisban indul. A SpaceX Falcon 9 rakéta egy 6U méretű, aszteroidaszerű anyagokkal előre megpakolt cubesatot indít majd el. A Föld körüli pályán dolgozó OrbAstro által épített cubesat megpróbálja elpárologtatni és elemi komponenseikre válogatni a felküldött anyagokat. A második októberi küldetés már izgalmasabb lesz, ugyanis egy Brokkr-2 nevű űrrepülőgép megkísérel eljutni egy 35,4 millió kilométerre lévő heliocentrikus pályán lévő aszteroidához.

4 hozzászólás

Kisfaludy82

5 napja és 11 órája

Ahol most tartunk űrtechnológiában, ezt kb esélytelennek látom.

válasz erre

Porthos

5 napja és 13 órája

Az azért elég kemény lenne!

válasz erre

login_password

5 napja és 15 órája

Erre kíváncsi leszek, hogy fog nekik sikerülni. Érdekes a koncepció és érthető miért vágnak bele most.

válasz erre

CharlieFirpo

6 napja és 4 órája

Meglepődnék ha tényleg így lenne, ha egy SpaceX nem tud ilyet, akkor egy startup hogy tudna...

válasz erre