A marhahús az egyik legkedveltebb étel sok országban, ám sajnos nem túl fenntartható, emiatt a tudósok már régóta keresik az alternatív húst, amivel ki lehet váltani marhát, a sertést és a csirkehúst is - egy új tanulmány szerint a piton hús lehet a megoldás.
Kevesebb steak, több kígyóhús lehet a jövő fenntarthatóbb étele, legalábbis ezt állítja egy tudóscsoport által készített új tanulmány, ugyanis a pitonok rugalmas és hatékony alternatívát jelenthetnek a hagyományos tenyésztett állatokkal szemben, mivel meglepően fenntarthatóak. Mindeközben magas fehérjetartalmú, de telített zsírokban alacsony húst kínálnak.
A kutatók azt találták, hogy a pitonok meglepően jól megfelelnek a kereskedelmi gazdálkodás követelményeinek, hiszen gyorsan nőnek - három éven belül érik el az érettséget -, ráadásul rendkívül termékenyek, két évtizeden keresztül évente 100 tojást képesek rakni. A pitontenyésztés jól bevált gyakorlat Ázsia egyes részein, ahol pitonfarmokat hoztak létre. Ezek a farmok kevesebb üvegházhatású gázt termelnek, mint a melegvérű állatokat, további pozitívum, hogy alig fogyasztanak vizet.
A kutatók jó alternatívának tartanák a pitonhús elterjedését, ám reálisan nézve azonban valószínűtlennek tartják, hogy a nagyszabású pitontenyésztés fellendüljön Észak-Amerikában, Európában vagy Ausztráliában.