A Starlinkhez hasonló műholdak egyre jobban elrontják a Hubble teleszkóp felvételeit

2023. március 06.
39.8171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A folyamatosan növekvő műholdpopuláció kihívások elé állítja a csillagászokat a Földön, ugyanis egyre nehezebb vizsgálni az űrt, ugyanis ezek a műholdak tönkre teszik az űrteleszkópok által rögzített képeket, egy friss tanulmány szerint 2021-ben Hubble-képek 5,9%-át szennyezték be műholdas csíkok.

A Nature Astronomy folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint egyre nehezebb a csillagászoknak olyan fotókat készíteni, melyeket nem szennyezi be egy Starlink vagy OneWeb műhold, melyek alacsony Föld körüli pályán keringenek. A németországi Max Planck Intézet munkatársa, Sandor Kruk által vezetett kutatás megállapította, hogy a 2009 és 2020 között készült Hubble-képek 3,7%-át szennyezték be műholdas csíkok.

2021-re ez a szám 5,9%-ra emelkedett. A tanulmányhoz a kutatók több mint 100 000 egyéni Hubble-képet vizsgáltak meg. A probléma mára már még súlyosabb lett, hiszen manapság több ezer műhold kering a Föld körül, ami problémát okoz. A Hubble jelenleg mintegy 540 kilométer magasságban működik a felszín felett, ami nagyjából 10 kilométerrel alacsonyabb, mint a legmagasabban lévő Starlink műholdak némelyike. Lehet érdemes lenne módosítani az űrteleszkóp pályáját.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 4 hónapja és 23 napja

Hát ez de ****. szomorú smiley

válasz erre

Mordorer

1 éve, 4 hónapja és 23 napja

Várható volt, hogy a sok szemét miatt ilyesmi lesz. szomorú smiley

válasz erre

Fikarc

1 éve, 4 hónapja és 23 napja

Degáz baszki! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 4 hónapja és 23 napja

Ez de ****, hihetetlen. szomorú smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 4 hónapja és 23 napja

Más megoldás nem lesz, kijebb kell vinni.

válasz erre