A SpaceX Starship hajója közel 5 milliárd dollárjába került már Elon Musknak

2023. május 31.
18.4631
csirkee profilja, adatai
csirkee
A világ legnagyobb űrhajóját április közepén próbálták meg a magasba emelni, ami sikerült is, ám végül az irányítók úgy döntöttek, hogy megsemmisítik a Starshipet, ugyanis problémák merültek fel, mindez sok-sok dollárba került Elon Musknak, aki bízik benne, hogy még idén pályára állítják az űrhajót.
Advertisement

A SpaceX Starship kilövőrendszerét úgy tervezték, hogy teljesen újrafelhasználható legyen, ami jelentősen csökkenti az egymást követő kilövések költségeit. Egy friss bírósági beadványból derült ki, hogy eddig mennyi pénzt ölt már az űrhajó fejlesztésébe a milliárdos üzletember, a tervek szerint év végére meghaladja az 5 milliárd dollárt - körülbelül 173 milliárd forintot.

A SpaceX-nek egy perrel kell szembe néznie, ugyanis az első kilövést követően egy környezetvédelmi csoport pert indított a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) ellen, akik elővették Elon Musk vállalatát. A környezetvédelmi csoport azzal vádolja az FAA-t, hogy nem mérte fel megfelelően a Starship lehetséges ökológiai hatását. A SpaceX indítványában Bret Johnsennek, a SpaceX pénzügyi igazgatójának nyilatkozatát is tartalmazza, amelyben kiemeli, hogy 2014 óta a SpaceX több mint 3 milliárd dollárt fektetett be a Boca Chica indítóberendezés és a Starship/Super Heavy kilövőrendszer fejlesztésébe.

Az április 29-i, csak előfizetőknek szóló online Twitter-beszélgetés során Musk úgy becsülte, hogy a SpaceX csak ebben az évben nagyjából 2 milliárd dollárt költ a Starship-re. Musk szerint a Starship egy-két hónapon belül készen állhat az újraindításra, de az FAA engedélye egy másik kihívást jelenthet.
megsemmisítik a Starshipet, ugyanis problémák merültek fel, mindez sok-sok dollárba került Elon Musknak, aki bízik benne, hogy még idén pályára állítják az űrhajót.'>
5 hozzászólás

Ronalddo

10 hónapja, 1 hete és 5 napja

Hát az űrutazás drága móka...

válasz erre

petrovicsz

10 hónapja, 1 hete és 5 napja

Aaaaaaz komoly. meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

10 hónapja, 1 hete és 5 napja

Nem csodálom, azért ez egy baromi nagy fejlesztés.

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 1 hete és 6 napja

Gondolom pikkpakk behozza majd.

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 1 hete és 6 napja

Egy ekkora projektnél az nem is olyan nagy összeg.

válasz erre