A pestis legrégebbi nyomait fedezték fel Nagy-Britanniában

2023. május 31.
18.5911
csirkee profilja, adatai
csirkee
A kutatók 4000 éves pestis DNS-t találtak Nagy-Britanniában, ez a betegség legrégebbi bizonyítéka az országban, ugyanis a tudósok három Yersinia pestis-t, a betegséget okozó baktériumot azonosították emberi maradványok között az angliai Cumbria és Somerset egy-egy ősi sírjából.

A fekete halálnak nevezett betegség még a 14. század közepén söpört végig Európán, ami több millió ember halálát okozta, de a jelek szerint már sokkal hamarabb is feltűnt Nagy-Britanniában. A csapat kis csontvázmintákat vett 34 személytől, melyek közül háromnál sikerült azonosítani a kórokozó DNS-ét. Az egyik egy 35-45 éves nő, a másik kettő pedig 10-12 éves gyermek volt.

A kutatás érdekessége, hogy korábban a Brit-szigeteken nem dokumentáltak ennyire ősi eseteket, ám a szénizotópos datálás után megállapították, hogy a sírok körülbelül 4000 évesek. A tudósok úgy vélik, hogy az országban akkor a tüdőpestis tombolhatott, ami lázat, fejfájást, gyengeséget és tüdőgyulladást okozott. Rick Schulting professzor, az Oxfordi Egyetem régésze szerint nagyon meglepő a felfedezés, mivel a betegség nem kellene, hogy nyomot hagyjon a csontvázon.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

11 hónapja, 2 hete

Mindig kiderül hogy ****t sem tudunk a történelemről. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 2 hete

"a betegség nem kellene, hogy nyomot hagyjon a csontvázon"

Nyilván a mostani ismereteink szerint. Amit nagy eséllyel ez a felfedezés fel is forgat.

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 2 hete és 1 napja

Jó rég köztünk van ez a szörnyű betegség! meglepett smiley

válasz erre