A Perseverance marsjáró már 1000 napja kutatja a Vörös bolygót

2024. május 14.
17.3231
csirkee profilja, adatai
csirkee
A NASA Perseverance marsjárója már több mint 1000 napja kutatja az élet egykori jeleit a Marson, melynek során 23 mintát gyűjtött a Jezero-kráter különböző geológiai területeiről, ahol a legnagyobb az esély arra, hogy az ősi megkövesedett életre rátaláljanak.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a 2020-ban indított Perseverance rover, ami körülbelül hét hónapot utazott az űrben, mire megérkezett a Marsra. Megérkezése óta már eltelt 1000 nap és ez idő alatt egyszer sem tétlenkedett. Folyamatosan készített lenyűgöző felvételeket a Mars felszínéről, valamint rengeteg mintát is gyűjtött a kutatók számára, amit azonban egyelőre a NASA nem tud a Földre hozni.

A Perseverance fő célja a Marson a geológia, az éghajlati és légköri viszonyok feltárása volt, mint az emberi kutatás előfutára. A leszállóhelyet, a Jezero-krátert azért választották, mert a korábbi orbitális vizsgálatok egyértelmű bizonyítékot tártak fel egy ősi tóról, amely valaha kitöltötte a krátert. A rover feltárta, hogy a kráter felszíne magmás kőzetből áll, amely egy hatalmas földalatti magmakamrából alakult ki, és vulkáni tevékenység révén került a felszínre. A Perseverance rovar folytatja a kutatómunkát a Marson, ahová egyszer talán az ember is el fog jutni.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Kitartó kis szerkezet lett.

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Nagyon durván tolja.

válasz erre

techiii

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Nem semmi mennyi ideje van már ott.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Jó sokáig húzza! meglepett smiley

válasz erre